Cvijetin Milivojević o francuskom obnovljenom pristupu u procesu pridruživanja EU

0
107

Novinar i politikolog Cvijetin Milivojević je ocenio da francuski obnovljeni pristup u procesu pridruživanja EU znači i da će zemlje Zapadnog Balkana pričekati kako bi se priključile Uniji.

Francuska je zemljama članicama Evropske unije poslala takozvani “non-paper” u kome se traži “obnovljeni pristup” u procesu proširenja prema zemljama Zapadnog Balkana. Prema francuskom predlogu , takozvani obnovljeni pristup trebalo bi da se zasniva na četiri principa, koji obuhvataju: postepeno udruživanje, strožije uslove, opipljivu korist i reverzibilnost.Šta bi francuski predlog značio za Srbiju ukoliko se usvoji, pitali smo politikologa i novinara Cvijetina Milivojevića.

Diplomatski izvori u Evropskoj komisiji smatraju da nema preterane logike menjati sadašnji pristupni proces. Prema njima pregovarački mehanizam je na solidnim temeljima i jasnim principima, kao što su Kriterijumi iz Kopenhagena koje niko ne dovodi u pitanje.  Politički dnevnik „Politiko“ je citirao jednog EU-diplomatu koji smatra da je u francuskom dokumentu vidljiva jedino želja da se čitav proces proširenja maksimalno uspori.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here