Dubravka Kralj o primeni Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći

0
448

Potpredsednica  Izvršnog odbora advokatskih pripravnika Advokatske komore Vojvodine Dubravka Kralj je ocenila da će primena Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći omogućiti najugroženijim građanima da ostvare svoja prava pred sudovima

Primena Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, odnosno o zastupanju socijalno ugroženih građana o trošku države u pravnim poslovima i sudskim postupcima, počela je nedavno da se primenjuje. U Srbiji živi oko pet stotina hiljada socijalno ugroženih građana, a novi zakon trebalo bi da im omogući jednakost pred pravdom. Koliko primena ovog zakona zaista može pomoći socijalno ugroženoj kategoriji građana i zaštiti njihovoh prava? Potpredsednica  Izvršnog odbora advokatskih pripravnika Advokatske komore Vojvodine Dubravka Kralj je odgovarajući na ovo pitanje naglasila da će primena zakona sigurno  pomoći najugroženijim građanima da ostvare svoja prava pred sudovima.

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je povodom početka primene ovog Zakona, da je više od tri stotine pravnika u lokalnim samoupravama prošlo obuku i dobilo je dozvole od ministarstva. Ona je podsetila da su opštine i do sada prema Ustavu pružale besplatnu pravnu pomoć, ali je novina određivanje specijalizovanih stručnjaka koji će, na osnovu podnete dokumentacije, procenjivati ko ima pravo na besplatnog advokata.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here