Vučić i Merkel telefonom o bilateralnim odnosima i situaciji u regionu

0
71

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je razgovarao telefonom sa kancelarkom Savezne Republike Nemačke Angelom Merkel o bilateralnim odnosima i situaciji u regionu.

Predsednik Vučić i kancelarka Merkel su, u dugom i prijateljskom razgovoru, izrazili zadovoljstvo stalnim napretkom političkog dijaloga i ekonomske saradnje Srbije i Nemačke. Predsednik Vučić je ukazao na to da nemačke kompanije, koje posluju kod nas, zapošljavaju više od šezdeset hiljada radnika i značajno doprinose ekonomskom razvoju Srbije, kao i ugledu naše zemlje kao dobrog mesta za investicije.

Predsednik Vučić je kancelarki Merkel zahvalio na kontinuiranoj podršci Nemačke evrointegracijama Srbije, posebno imajući u vidu nemačko predsedavanje EU u drugoj polovini sledeće godine. U isto vreme je izrazio potrebu za postojanjem jasnog plana za proširenje EU i vremenskog okvira za članstvo, jer je proces evropskih integracija Zapadnog Balkana od značaja za mir i stabilnost u regionu. On je naglasio da će Srbija, sa istim ciljem – regionalne stabilnosti, nastaviti da promoviše politiku mira i saradnje.

Predsednik Vučić je nemačkoj kancelarki preneo utiske sa nedavnog sastanka u Parizu i mogućnostima za nastavak dijaloga Beograda i Prištine i, s tim u vezi, istakao je da bi bilo važno da Nemačka i Evropa ostanu pri stavu da je neophodno da prištinske vlasti ukinu takse na robu iz centralne Srbije, kako bi dijalog bio nastavljen.

Aleksandar Vučić je naglasio da je Srbija u potpunosti posvećena dijalogu, koji se vodi uz posredovanje Evropske unije, s namerom da postizanjem kompromisnog, obostrano prihvatljivog rešenja, obezbedi stabilnost u regionu.

Kancelarka Merkel je predsedniku Vučiću poželela dobro zdravlje i pozvala ga da u januaru poseti Berlin, što je predsednik Srbije sa zadovoljstvom prihvatio.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here