Savez pčelarskih organizacija Srbije -SPOS je saopštio da je nakon završetka građevinskog dela Pogona za prikupljanje i plasman meda u Rači, u toku unošenje opreme u pogon „Naš med“.

Očekuje se da sva oprema za rad Pogona „na veliko“ bude instalirana do kraja januara 2020. godine. Nakon perioda isprobavanja rada celog sistema u februaru, početkom marta se očekuje zvanično otvaranje Pogona. Nakon toga, sledi dobijanje svih potrebnih sertifikata za rad kao i uvođenje HASAP, HALAL i GOST, kako bi pogon mogao da radi na svim tržištima sveta, te se pun početak rada očekuje u periodu od aprila do juna 2020. godine.

Pogon će početi svoj rad „na veliko“ tj. krenuće najpre sa plasmanom meda u buradima, jer nema dovoljno novca za nabavku kompletne opreme koja bi omogućila ozbiljan plasman meda u teglama. Razlog je jednostavan, jer pčelari nemaju dovoljno novca za nabavku opreme koja je preduslov za plasman meda na malo.

SPOS će svakako plasirati med i u teglama, ali to će biti male količine. Ozbiljni kupci zahtevaju postojanje mogućnosti za brzo pakovanje meda u tegle, pa je predviđena nabavka potpuno automatizovane mašine, koja sipa med u staklene tegle od 40 g do 1000 g, sa automatskim lepljenjem etiketa i banderola, kao i automatskim stavljanjem tegli u kutije.

Mašinu mogu da opslužuju samo dva radnika, jedan da ređa tegle na liniju, a drugi da sa linije skida tegle meda spakovane u kutije, te mu preostaje samo da ih smesti na paletu, što mašinu čini velikim pomoćnikom u podizanju konkurentnosti na tržištu. Kapacitet punjenja tegli je čak 2.000 kg na sat. Do sada je u Pogon uloženo oko milion četiri stotine hiljada  evra, a nedostaje još četiri stotine sedamdeset hiljada evra kako bi se obezbedio pun plasman meda u teglama, što je jedini način za postizanje adekvatne naknade za rad pčelara.

SPOS je u potrazi za donatorima ili partnerima na obezbeđivanju nedostajućeg novca, ali istovremeno poziva pčelare koji još nisu uplatili donaciju za izgradnju Pogona, da uplate donaciju u visini od sto dvadeset dinara po košnici, da bi se  omogućio što raniji početak ozbiljnog plasmana meda u teglama. Do sada je donaciju uplatilo preko hiljadu četiri stotine pčelara u ukupnoj visini od skoro deset miliona dinara, što je svega oko šest odsto ukupne dosadašnje vrednosti investicije, ili oko četiro koma četiri odsto cele investicije.