U toku unošenje opreme u pogon “Naš med” u Rači

0
419

Savez pčelarskih organizacija Srbije -SPOS je saopštio da je nakon završetka građevinskog dela Pogona za prikupljanje i plasman meda u Rači, u toku unošenje opreme u pogon „Naš med“.

Očekuje se da sva oprema za rad Pogona „na veliko“ bude instalirana do kraja januara 2020. godine. Nakon perioda isprobavanja rada celog sistema u februaru, početkom marta se očekuje zvanično otvaranje Pogona. Nakon toga, sledi dobijanje svih potrebnih sertifikata za rad kao i uvođenje HASAP, HALAL i GOST, kako bi pogon mogao da radi na svim tržištima sveta, te se pun početak rada očekuje u periodu od aprila do juna 2020. godine.

Pogon će početi svoj rad „na veliko“ tj. krenuće najpre sa plasmanom meda u buradima, jer nema dovoljno novca za nabavku kompletne opreme koja bi omogućila ozbiljan plasman meda u teglama. Razlog je jednostavan, jer pčelari nemaju dovoljno novca za nabavku opreme koja je preduslov za plasman meda na malo.

SPOS će svakako plasirati med i u teglama, ali to će biti male količine. Ozbiljni kupci zahtevaju postojanje mogućnosti za brzo pakovanje meda u tegle, pa je predviđena nabavka potpuno automatizovane mašine, koja sipa med u staklene tegle od 40 g do 1000 g, sa automatskim lepljenjem etiketa i banderola, kao i automatskim stavljanjem tegli u kutije.

Mašinu mogu da opslužuju samo dva radnika, jedan da ređa tegle na liniju, a drugi da sa linije skida tegle meda spakovane u kutije, te mu preostaje samo da ih smesti na paletu, što mašinu čini velikim pomoćnikom u podizanju konkurentnosti na tržištu. Kapacitet punjenja tegli je čak 2.000 kg na sat. Do sada je u Pogon uloženo oko milion četiri stotine hiljada  evra, a nedostaje još četiri stotine sedamdeset hiljada evra kako bi se obezbedio pun plasman meda u teglama, što je jedini način za postizanje adekvatne naknade za rad pčelara.

SPOS je u potrazi za donatorima ili partnerima na obezbeđivanju nedostajućeg novca, ali istovremeno poziva pčelare koji još nisu uplatili donaciju za izgradnju Pogona, da uplate donaciju u visini od sto dvadeset dinara po košnici, da bi se  omogućio što raniji početak ozbiljnog plasmana meda u teglama. Do sada je donaciju uplatilo preko hiljadu četiri stotine pčelara u ukupnoj visini od skoro deset miliona dinara, što je svega oko šest odsto ukupne dosadašnje vrednosti investicije, ili oko četiro koma četiri odsto cele investicije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here