Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac je rekao da u zemlji u kojoj ne upravljaju zakoni, imamo i situaciju da se donose zakoni koji idu na ruku pojedincima, a ne građanima.

Pojedine organizacije iz nevladinog sektora su ocenile da kao država ‚‚više nemamo, praktično nijedan veliki infrastrukturni projekat koji se realizuje kroz normalnu javnu nabavku, onako kako je zakon predvideo.Prema tim ocenama svaki poseban slučaj se uređuje nekakvim izuzecima ili, što je još gora varijanta, kroz međudržavne sporazume, koji potpuno isključuju primenu zakona“. Zbog čega se u Srbiji sve češće donose tzv.leks specijalisi kada su u pitanju veliki poslovi? Odgovarajući na ovo pitanje predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac je naglasio da zakoni služe kako bismo svi bili ravnopravni u društvu.

Ministarka Zorana Mihajlović je objašnjavajući predlog novog leks specialisa navela da se tim potezom želi izbeći donošenje posebnih zakona za svaki veliki infrastrukturni projekat. Ona istovremeno, nije pojasnila zbog čega se puno vremena gubi na administrativnim procedurama, pa je potrebno ovaj problem rešavati posebnim zakonima.