Održan prvi humanitarni karate seminar pod sloganom “Humane dimenzije karatea”

0
155

U nedelju, 15. decembra, u Kristalnoj dvorani održan je prvi humanitarni karate seminar pod sloganom „Humane dimenzije karatea“. Seminar je okupio oko 300 karatista iz 9 klubova sa teritorije našeg grada.

 U Kristalnoj dvorani u nedelju, 15. decembra, održan je prvi humanitarni karate seminar pod sloganom Humane dimenzije karatea“ koji je okupio  oko 300 učesnika iz 9 klubova sa teritorije grada Zrenjanina. Ovo je inače prvi put da su se na istom mestu okupili svi karatisti iz grada, bez obzira na to kojoj karate federaciji pripadaju.  Seminar predstavlja poslednju aktivnost u obležavanju značajnog jubileja, 50 godina karatea u našem gradu. Prethodno je postavljena spomen ploča na zgradu MZ „Šumica“ gde je i nastao prvi karate klub u gradu, a organizovana je i izložba na gradskom trgu. Prvi karate klub u Zrenjaninu, a tada treći u državi osnovan je 1969. godine i poneo je naziv „Šumica“ kasnije je menjao ime u „Dijamant“ i „Zrenjanin“. Temelje zrenjaninske karate škole pre pola veka postavili su Bogdan Kesić, Dušan Berberski, Milan Obradović, Milan Marjanović i Zoran Jerković. Iako je, u to vreme, to bio novi sport, o kom se malo znalo, karate je ubrzo okupio veliki broj vežbača, a klub koji je osnovan oformio je mnogobrojne sekcije u mestima u našoj okolini.

Seminar predstavlja kraj obeležavanja značajnog jubileja, 50 godina karatea u našem gradu, a posebno je značajno što su svi učesnici seminara uzeli učešće u akciji „Sportom za bolje sutra“. Na desetak strunjača predstavili su se najmlađi na poligonu, karatisti uzrasta od poletaraca do veterana, rekreativci, osobe sa smetnjama u razvoju, vrhunski takmičari i reprezentativci. Karateom se može baviti na više načina i upravo su na seminaru prikazani svi aspekti karatea: rekreativni, korektivni, realni, takmičarski, adaptirani i karate kao samoodbrana. Seminar je okupio sve klubove iz našeg grada pa su tako bili prisutni članovi karate kluba „Zrenjanin“, karate kluba „Zadrugar“ iz Lazareva,karate kluba „Mladost Sava Kovačević“, karatisti „Kleka“, „Banatskog cveta“, „Ipona“ iz Lazareva, „Banata“ iz Aradca i „Mladosti“ iz Banatskog Despotovca, kao i članovi udruženja „Hornet tim“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here