Srbija izabrana za jednog od potpredsednika sledeće konferencije UN o promeni klime

0
115

Ministarstvo zaštite životne sredine je saopštilo da je Srbija izabrana za jednog od potpredsednika sledeće konferencije Ujedinjenih nacija o promeni klime COP 26  i člana Biroa Konvencije u ime Istočnoevropske grupe zemalja.

U saopštenju je navedeno da je ta odluka donesena u Madridu na kraju zasedanja konferencije strana potpisnica UN konvencije o promeni klime COP 25, koja se od 2. decembra  održavala u Madridu. Srbija će naredne godine u svojstvu potpredsednika COP 26 učestvovati na zasedanju konferencije koja će  se  održati u Glazgovu.

COP 25, koja je održana pod motom „Vreme je za akciju“ bila je posvećena preduzimanju narednih ključnih koraka u borbi protiv klimatskih promena, operacionalizaciji odredbi Sporazuma iz Pariza i podsticaju na globalnu i nacionalne klimatske akcije smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Konferencija je završena kompromisnim dogovorom i odlaganjem ključne odluke o regulisanju globalnog tržišta ugljenika za iduću godinu. Postignut je  sporazum o ključnom pitanju jačanja globalnih obaveza za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte.

U saopštenju je istaknuto da će sve zemlje morati da objave nove obaveze o smanjenju emisije štetnih gasova do sledeće Konferencije COP 26, iduće godine u Glazgovu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here