Predstavljeni rezultati projekta „Istraživanje stavova i namera stanovništva“

0
79

U Baroknoj sali gradske kuće predstavljena je studija koja je za temu imala migracije. Studiju je sproveo Geografski fakultet za potrebe Ministarstva zaduženog za demografiju i populacionu politiku.

U Baroknoj sali gradske kuće predstavljena je studija koju je za potrebe ministarstva zaduženog za demografiju i populacionu politiku uradio Geografski fakultet. Studija se odnosi na izučavanje stavova i namera stanovništva o preseljavanju i uticaj migracija na demografsko starenje u Srbiji. Cilj studije je kreiranje mera koje bi usporile iseljavanje iz naše zemlje. Ukupno je bilo 3000 ispitanika u Zaječaru, Leskovcu, Užicu i Zrenjaninu u kom je anketirano oko 800 ljudi.

Kada su u pitanju razlozi zbog kojih se ispitanici još uvek nisu iselili iz zemlje preovladavaju porodični razlozi dok se za preseljavanje odlučuju najčešće iz ekonomskih razloga. Zrenjaninci se preseljavaju sem iz ekonomskih razloga i zbog stila života, zdrave životne sredine. Preko 50% ispitanika iselilo bi se u inostranstvo dok je 10% ljudi reklo da bi otišlo za Beograd i isto toliko u neki drugi regionalni centar u zemlji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here