Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije «Otadžbina» je saopštio da daje punu podršku srpskom narodu u Crnoj Gori, Mitropoliji zetsko-primorskoj kao i Eparhiji nikšićko-budimljanskoj u odbrani srpskih pravoslavnih svetinja na području današnje Crne Gore.

Ovo tim pre, imajući u vidu da je odlukom srpkog Patrijarha iz 1752. godine donešenoj u Karlovcima Mitropolija zetsko-primorska postala egzarhom Pećke Patrijaršije i njenog trona. Ovo je naročito važno danas kada se Mitropolit zetsko-primorski, njegovo preosveštenstvo mitropolit Amfilohije Radović, kao lav bori da ispuni svetu obavezu i da sačuva Pećku Patrijaršiju i srpske svetinje na Kosovu i Metohiji. Za ne verovati je da danas nisu opasnosti po sudibinu srpskih svetinja Turci nego aktuelni režim u Srbiji u liku njenog predsednika koji se odriče južne srpske pokrajine bilo kroz tzv. razgraničenje ili puno priznanje samoproglašene republke Kosovo.

Možda je borba Mitropolita i glavni razlog za otimanje srpskih pravoslavnih svetinja u dosluhu kriminalno-diktatorskih režima Srbije i Crne Gore. Iz tog razloga izostaje reakcija zvaničnih državnih organa Srbije kao i njenog predsednika jer je u pitanju klasična osveta pošto je Mitropolit glavni bedem protiv predaje južne srpske pokrajine separatistima. Normalni odgovor na ovo svetogrđe i uzurpaciju Mila Đukanovića bio bi da u najmanju ruku Srbija povuče svog ambasadora iz Podgorice a protera crnogorskog iz Beograda.

Nažalost, dok se Srbi u Crnoj Gori okupljaju u Nikšiću pored moštiju svetog Vasilija Ostroškog, saboruju braneći svoje svetinje, dotle Aleksandar Vučić seiri po Albaniji sa Milom Đukanovićem zanoseći se na čapras-divanu o nekakvom mini Šengenu za zemlje zapadnog Balkana. U saopštenju je navedeno da je ovakvo ponašanje predsednika Srbije signal da je za otimanje srpskih svetinja u Crnoj Gori napravljen dogovor između dva predsednika.

Sa ove distance jasno se vidi sva naivnost srpskih političkih prvaka u Crnoj Gori koji su zadnjih godina svesrdno podržavali na predizbornim skupovima Srpsku naprednu stranku i njenog predsednika. Čak ni fingirani državni udar u Crnoj Gori koji nije mogao da bude odrađen bez snažne logističke podrške iz Srbije nije ih upozorio da je režim u Srbiji antisrpski i izdajnički. Isto onako kao što je 2013. godine Briselskim sporazmomom Aleksandar Vučić prodao Srbe na Kosovu i Metohiji isto tako „Aco Srbin“ prodaje i Srbe u Crnoj Gori. Naš narod na Kosovu i Metohiji za takvog vladara ima običaj da kaže da „Pod to drvce, nema hlada“.

Ono što danas preostaje našem narodu u Crnoj Gori jeste da se snažno okupi oko SPC, da bude jedistven, složan, principijelan i dosledan u odbrani svojih praiskonskih prava i svojih pravoslavnih svetinja. A ovi kriminalni režimi završiće na đubrištu istorije i sudiće im se za svesnu veleizdaju nacionalnih i državnih interesa- navela je Informativna služba Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije  „Otadžbina“.