Počela da radi laboratorija za kontrolu hrane

0
207

Nacionalna laboratorija Srbije za bezbednost hrane u Batajnici, nakon dobijanja akreditacije, počela je da radi u okviru Direkcije za nacionalne referentne laboratorije, čime je u potpunosti zaokružen sistem bezbednosti hrane u Srbiji.

Kako je istakao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, na taj način država je dobila krovnu instituciju za ispitivanje svih vrsta prehrambenih proizvoda, kao i kontrolu rada ostalih laboratorija na teritoriji Srbije.

On je rekao da je nakon dvadeset godina, Srbija dobila akreditaciju za laboratoriju za bezbednost hrane i za fitosanitarnu laboratoriju sa bankom biljnih gena, a pre godinu dana za bezbednost mleka. Sad su ove laboratorije ‘srpski generalštab za bezbednost hrane. U izgradnju i opremanje Direkcije za nacionalne referentne laboratorije, u čijem sklopu radi više laboratorije, do sada je uloženo oko dvadeset miliona evra. Od tog novca, EU je dala sedam koma pet miliona evra bespovratnih sredstava, a ostatak je obezbedila Vlada Srbije iz budžeta.

Prema rečima Nedimovića ,u laboratorijama Direkcije moći će da se kontroliše sve – voće, povrće, mleko, meso, seme. Laboratorije će pored ostalog kontrolisati da li u hrani ima pesticida, teških metala, veterinarskih lekova, mikotoksina.Otvaranje Nacionalne laboratorije za bezbednost hrane je bilo uslov da se bezbednost hrane dodatno unapredi.

Nedimović je najavio i da će sada moći da počne i kontrola svih privatnih laboratorija u zemlji koje se bave ispitivanjem kvaliteta hrane, a takođe će biti onemogućen svaki vid nepravilnosti po pitanju bezbednosti hrane i prilikom uvoza, ali i prilikom izvoza. Ministar poljoprivrede je istakao da je sve urađeno kako bi se izbeglo da onaj koji uveze hranu njenu laboratorijsku kontrolu radi preko povezanog lica. Kao primer ko bi sve mogao da ima korist od laboratorije, Nedimović je naveo proizvođače maline, jednog od najvećih izvoznih aduta Srbije.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici istakao je da je proces akreditacije završen i da Srbija sada ima zaokružen mehanizam za kontrolu kvaliteta hrane što je važno i za potrošače u Srbiji, i u EU. Fabrici je podsetio da se blizu sedamdeset odsto izvoza hrane iz Srbije plasira se na tržište EU, zbog čega zemlje Unije žele da budu sigurne da je proizvodnja usklađena sa svim standardima bezbednosti i kvaliteta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here