Premijerka Brnabić i ministar Nedimović obišli protivgradnu stanicu kod Valjeva

0
172

Predsednica Vlade  Ana Brnabić i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović obišli su automatski protivgradni sistem u mestu Blizonje kod Valjeva, u čiju izgradnju i opremanje je uloženo tri stotine osam miliona dinara.

Centar automatski u skraćenom vremenu dejstva upravlja protivgradnim raketama sa devedeset devet lansirnih pozicija i štiti područje trinaest opština, odnosno više od pet stotina šezdeset hiljada hektara površine sa uspešnošću od sedamdeset odsto zaštite od grada.   Brnabić je ocenila da je automatski sistem protivgradne zaštite veoma važna stvar kao jedno od sistemskih strateških ulaganja kako bi poljoprivredna proizvodnja bila efikasnija a prinosi veći. Ona je naglasila da se na uspostavljanju automatske protivgradne zaštite predano i stručno radi od 2016. godine, uz ocenu da sada stižu rezultati.

Brnabić je rekla da je ovo prvi automatizovani radarski centar u južnoj Evropi i još jednom smo pokazali da Srbija jeste i može da bude lider i dodala je da je posebno ponosna na to što je antigradni raketni sistem delo domaće korporacije „Trajal“. Prema njenim rečima, u budžetu za sledeću godinu izdvojeno je šest stotina miliona dinara za ovu namenu pa će automatizacija protivgradne zaštite biti nastavljena na Fruškoj gori, Užicu i Bukulji.

Ministar Nedimović je objasnio da je radarski centar kod Valjeva sada digitalizovan pa je brzina reakcije do ispaljivanja dvadeset sekundi, kada se protivgradnim raketama može gađati šesnaest ciljeva.

Gradonosni oblaci Srbiji najčešće dolaze sa zapada pa je važno ulaganje iz Srbije u dvadeset pet stanica od Vlasenice do Ruda u Republici Srpskoj, kako bi se blagovremeno dejstvovalo i izbegao grad i štete u značajnom voćarskom kraju u Srbiji uz Drinu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here