Stefan Stamenkovski o prihvatljivosti modela Evropskog ekonomskog prostora

0
590

Predsednik Srpskog pokreta Zavetnici Stefan Stamenkovski je izjavio da se već devetnaest godina nalazimo na bezalternativnom putu ka EU što predstavlja poguban put za Srbiju.

Ono što se čuje u zemljama EU je da bi na zemlje Balkana mogao biti primenjen model saradnje koji sa EU imaju Norveška, Lihtenštajn i Island- odnosno da postanu članice Evropskog ekonomskog prostora .To prema istim izvorima znači da EEP nikako nije ‚‚gubitnički model za Balkan jer je bolje u kratkom roku napraviti male integracione korake nego se nadati se ulasku u EU za deset ili dvadeset godina.‚‚ Koliko je ovakav model prihvatljiv za Srbiju, bilo je pitanje koje smo postavili predsedniku Srpskog pokreta Zavetnici Stefanu Stamenkovskom.

Model Evropskog ekonomskog prostora je primenjen 1994. godine, kada su u EEP ušle države koje nisu želele da budu članice EU: Norveška, Švajcarska i Island. Ponuđeno im je da usklade zakonodavstvo i procedure za slobodan protok roba, usluga, kapitala i ljudi što su te države i prihvatile.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here