Srbija će do kraja aprila uvesti oko trideset hiljada tona visokokvalitetne pšenice, jer ovogodišnje srpsko zrno ne zadovoljava visoke standarde domaćih mlinara i konditora.

Vlada Srbije je dozvolila uvoz pšenice bez carine do 30. aprila na zahtev mlinara i konditora, koji su potrebu za kupovinom pšenice s inostranog tržišta obrazložili tvrdnjom da domaća nije dovoljno kvalitetna za njihove potrebe.

Naime, kako prenose mediji, pšenicu ovogodišnjeg roda u Srbiji zahvatilo je gljivično oboljenje čija posledica je previše deoksinivalenola -DON, supstance iz grupe mikotoksina. Prisustvo DON toksina je evidentirano u određenom broju uzoraka i načinjeno je više koraka koji u ovom trenutku daju rezultate – veliki broj sastanaka sa proizvođačima i skladištarima, inspekcijski nadzor i komunikacija sa strukom.

Sem paora i Ministarstva, niko od stručnjaka u oblasti tehnologije prerade i agronomije nije želeo da o ovom problemu javno govori. Svi su  potvrdili da znaju za postojanje problema u kvalitetu pšenice, ali bez davanja zvanične izjave – neki su čak napomenuli da postoji konsenzus struke da se o ovoj temi ćuti jer je država na pragu rešavanja problema. Nezvanično, razlog ćutanja među stručnjacima je taj što se gajila nada da će se zaraza nekako zaustaviti.

Međutim, s obzirom da se to nije dogodilo, srpski uvoznici će žito kupiti u Mađarskoj, a ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je rekao da će firme koje se bave uvozom kupiti samo „oplemenjivače“ pšenice, jer su to, kako je naveo, najkvalitetnija zrna koja postoje na tržištu.

Naša pšenica trenutno ima prosečan kvalitet i ove godine je više od pedeset odsto roda opredeljeno za stočnu hranu. Bile su kiše u aprilu i naše zrno nije toliko dobro. Zbog toga će se uvozna pšenica mešati sa našom koja je za ljudsku upotrebu, kako bi mlinari i konditori dobili onu koja može da zadovolji kvalitet.