Prof dr Vladimir Kovčin: Zagađenost vazduha može doprineti povećanju plućnih bolesti

0
89

Prof. dr Vladimir Kovčin je izjavio da veliki požari koji su harali u nekim delovima sveta i uopšte zagađenost vazduha, mogu doprineti povećanju plućnih bolesti pa i karcinoma.

Svake godine Svetska zdravstvena organizacija procenjuje deset najvećih globalnih zdravstvenih pretnji, a za 2019. godinu to su bili zagađenje vazduha i klimatske promene. Koliko su ove pretnje opasnost i za naše podneblje i šta bismo kao zemlja morali da još učinimo kako bismo ove opasnosti sveli na najmanju moguću meru?

Prema studijama, broj umrlih direktno izazvanih zagađenjem vazduha u gradovima Zapadnog Balkana je blizu pet hiljada godišnje, a najviši broj preminulih je u najvećem gradu regije – Beogradu. Svake godine od bolesti izazvanih zagađenim vazduhom u Srbiji umre tri hiljade šest stotina ljudi, dok samo u srpskoj prestonici premine hiljadu osoba. Prema istraživanjima Programa zaštite životne sredine Ujedinjenih nacija, stopa smrtnosti izazvana zagađenjem vazduha u državama Zapadnog Balkana iznosi između četiri odsto u Baru i Tivtu i devetnaest odsto u Tetovu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here