Predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina Srbije Dobrivoje Radović je rekao da to udruženje traži od države da posreduje između proizvođača i otkupljivača u dogovaranju okvirne cene što hitnije jer žele da znaju uslove na tržištu pre nego što počne sezona berbe tog voća.

On je rekao da je rod u Čileu, koji je među najvećim svetskim proizvođačima malina, podbacio do sedamdeset odsto i da je naglo skočila cena smrznute maline na zalihama. Kilogram klasirane smrznute maline košta dve stotine pedeset dinara, a sto dvadeset pet grama u maloprodaji košta od jedan koma tri do dva evra.

Radović je dodao da su proizvođači doneli odluku da zatraže pomoć države u posredovanju na Upravnom odboru tog udruženja i da će Vladi Srbije i Ministarstvu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo uputiti pismo sa takvim zahtevom.

Radović je ocenio da će, zbog prošlogodišnjih vremenskih nepogoda snega, vetra i mraza koji su oštetili stabla malina i kupina, ovogodišnji rod malina biti manji za oko trideset odsto i da će zbog toga ponuda biti manja, a cene više i da ne žele da ih kao do sada otkupljivači ucenjuju. Kilogram kupina je prošle godine otkupljivan za trideset do pedeset dinara, a sada se prodaje po sto dinara.

Radović je istakao da se prošle godine u rešavanje problema niske otkupne cene malina i kupina uključilo jedino Ministarstvo poljoprivrede, ali ne i Ministarstvo finansija i Ministarstvo trgovine, a da proizvođači tog voća nisu dobili nikakav odgovor od Komisije za zaštitu konkurencije koja je prošle godine na terenu ispitivala da li ima zloupotrebe dominantnog položaja otkupljivača.

On je rekao da ni komisija koju je osnovao Nacionalni savet i koja je trebalo da radi na izradi zaštitne markice o poreklu maline nije uradila ništa za skoro godinu dana, a nema izveštaja ni o tome da li je neko kontrolisao prodavce zaštitnih sredstava i njihove marže, a što su tražili proizvođači tog voća.

Prošlogodišnji rod maline nije bio veći od pedeset do šezdeset hiljada tona, a državni zvaničnici tvrde da se iz Srbije izvezlo oko sto hiljada tona, pa nije jasno čija je to malina koja izlazi iz Srbije, a nije srpska.