Održana 36. Kobasicijada u Turiji

0
236

U Turiji kod Srbobrana, je  održana 36. manifestacija Kobasicijada koju je otvorio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

U Turiji kod Srbobrana, je  održana 36. manifestacija Kobasicijada koju je otvorio minister poljoprivrede Branislav Nedimović. Ovaj najveći gastronomski događaj u Srbiji je posvećen nadaleko poznatom turijskom delikatesu,a  okupio je oko 170 izlagača prvenstveno mesnih prerađevina, ali i vina i rakije. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, koji je i zvanično otvorio ovu čuvenu gastro-turističku manifestaciju u Turiji, ritualnim otkupom turijske brice za dinar, kojom je presekao dzinovsku kobasicu, poručio je da je važno razvijati brendove kao što je turijska kobasica.

Izrazivši zadovoljstvo zbog učešća na ovoj tradicionalnoj manifestaciji u Turiji, pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević je na centralnoj svečanosti rekao da resorni sekretarijat finansijski podržava turijsku Kobasicijadu i slične manifestacije, jer one na najbolji način doprinose zaštiti identiteta i promovišu vrednosti srpskog vojvođanskog sela i očuvanje tradicionalnih proizvoda.

Predsednik Opštine Srbobran Radivoj Paroški je zahvalio na pokrajinskoj i republičkoj podršci i istakao je da ova manifestacija, koja je svake godine sve veća, i sama obara svoje rekorde, a jedino što se ne menja je kvalitet. On je naveo da veruje da će mladi ljudi u njenoj organizaciji nastaviti da razvijaju ovaj brend i doprineti da se vrlo brzo turijska kobasica, osim na ovoj manifestaciji, nađe u ponudi na širem tržištu.

Turijska kobasica je jedinstvena i prave je veliki majstori po tradicionalnoj recepturi. Ovoga puta u Turiji je napravljena kobasica od dva kilometra i 36 metara, koja je tačno u podne svečano predstavljena brojnim posetiocima. Džinovsku kobasicu, kojom su za sedam metara nadmašili sopstveni rekord od 2.029 metara, overen 2013. godine u Ginisovoj knjizi, napravilo je osam majstora od dve i po tone čistog mesa. Posebni gosti manifestacije su bili prijatelji i predstavnici kobasičarskih festivala iz Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Rumunije i Slovačke.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here