U Medisonu je održan prvi Internacionalni banatski festival vina

0
488

U sportskoj hali “Medison” održan je prvi Internacionalni banatski festival vina. Ovu manifestaciju otvorio je pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević.

U sportskoj hali “Medison” održan je prvi Internacionalni festival vina i manifestacija “Najbolje vino Banata”, koja je ove godine okupila 77 takmičara koji su dostavili 180 uzoraka na ocenjivanje. Otvaranju je prisustvovao pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević, koji je čestitao organizatorima na trudu i radu kada je u pitanju organizacija ovog festivala za koji je izrazio nadu da će postati brend po kom će Zrenjanin biti prepoznatljivo mesto. On je takođe rekao da je pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu investirao u protekle tri godine oko 210 miliona dinara u rad 130 vinarija.

Na otvaranju festivala gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić rekao je da je turizma u našoj zemlji u ekspanziji te da se grad trudi da se izbori za svoje mesto na turističkoj mapi i da se nada da će i ovaj festival u narednim godinama privlačiti posetioce u naš grad. Direktor Turističke organizacije grada Zrenjanina, Zoran Ljubotina, koji je bio i predsednik organizacionog odbora festivala, rekao je da nije bilo lako organizovati festival po prvi put.

Manifestacija “Najbolje vino Banata” godinama unazad održavana je u Kulturnom centru Zrenjanina. Manifestacija je prerasla kapacitete ove ustanove, ali je Kulturni centar ostao i dalje značajan učesnik u organizaciji.

Ove godine 180 uzoraka od 77 takmičara ocenjivano je u pet kategorija: belo vino, crveno vino, roze, šiler i domaće vino, tzv. banatski šiler. Titula Najboljeg vina Banata pripala je, prema propozicijama, vinu koje je napravljeno od grožđa sa teritorije Banata.

Za Najbolje vino Banata proglašen je Merlo iz 2018. godine iz podruma Dragana Lončarevića, najbolje belo vino je Beli Burgundac iz 2019. godine podruma “Mirković”, najbolji roze je “Lenka” iz 2019. vinarije “Vinartos”, najbolje crveno vino je Merlo, 2019. iz podruma Urban Janoša, a iz ovog podruma je i najbolji šiler.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here