Jančo Paljo ratar iz Aradca o pripremi zemlje za setvu

0
247

Jančo Paljo, ratar iz Aradca, trenutno na svojim oranicama priprema zemlju za setvu kukuruza i suncokreta, a naredne nedelje započinje i zaštitu žita od bolesti i korova. Sa njim smo razgovarali o očekivanjima kada je u pitanju ovogodišnji prinos, ali i o tome kakvi su uslovi za bavljenje ratarstvom u našoj zemlji.

 Jančo Paljo porodično se bavi poljoprivredom, bavi se samo ratarstvom, a na svojim oranicama u aradačkom ataru sadi pšenicu, ječam, suncokret, kukuruz i soju. Trenutno, zemlja se sprema za setvu kukuruza i suncokreta, a počinje da se vrši i zaštita žita od bolesti i korova.

Očekivanja kada je u pitanju prinos su uvek velika, ali često se nešto izjalovi. U Aradcu se nadaju da će ova godina proći bez većeg grada i obimnijih poplava. Naravno, uvek ima i drugih problema, ali ovu godinu svakako je obeležila pojava koronavirusa u našoj zemlji.

Jančo trenutno ne bi preporučio nikome bavljenje poljoprivredom u našoj zemlji jer je situacija jako teška, a pravih mera za pomoć poljoprivrednicima nema što, po njegovim rečima, dovodi do odlaska mladih sa sela.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here