Ministar finansija, Siniša Mali, najavio je da će isplata tri minimalne zarade koje radnicima isplaćuje država početi  7. i 8. maja i da se za tu meru prijavilo 237.000 poslodavaca. Prijava za isplatu 100e počinje 15. maja i traje do 5. juna.

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali najavio je danas da će za više od 1,1 milion zaposlenih, koji će dobiti od države tri minimalne zarade, u ukupnoj vrednosti od 750 evra, isplata početi 7. i 8. maja. On je naveo da se za tri minimalca koje isplaćuje država kao podršku ekonomiji prijavilo 237.000 poslodavaca, a da se za dva meseca za isplatu naknade za nezaposlenost preko Nacionalne službe za zapošljavanje prijavilo 6.047 građana koji su ostali bez posla. Ministar je rekao da je dobro to što je najveći broj fabrika već počeo da radi prošle nedelje,  i podvukao da se privreda polako podiže.

Mali je podsetio na to da prijava za 100 evra svakom građaninu počinje 15. maja i traje do 5. juna, dodavši da će dato obećanje biti u potpunosti ispunjeno, uz ocenu da je reč o opravdanoj ekonomskoj meri, jer će građani za taj novac kupiti neku robu, što će podstaći privredu.

Uključujući i isplatu tri minimalca, ukupna državna pomoć iznosi više od 90 milijardi dinara, objasnio je Mali, napominjući da se za jeftine kredite podrške preko Fonda za razvoj za deset dana javilo preko 3.000 preduzeća, a 179 kredita je odobreno u ukupnom iznosu od 1,5 milijardi dinara.

„Taj novac već ulazi u ekonomiju i firme to koriste za svoju likvidnost“ rekao je ministar i dodao da je i 80 odsto mikropreduzeća izrazilo zainteresovanost da učestvuje u garantnoj šemi podrške preko poslovnih banaka.

„Izlazak iz krize zavisi i od eksternog faktora, od toga koliko će brzo da krene i EU i svet, da se otvaraju granice. Mi činimo ono što je do nas i bitno je da to uradimo na najbolji mogući način“ istakao je Mali.

Ministar je ukazao na to da sa turističkom privredom, koja je najviše pogođena, teku pregovori o tome kako da im se dodatno pomogne. Mali je naglasio da je u rebalansu budžeta dve milijarde dinara opredeljeno za vaučere, da ljudi letuju u Srbiji i da turizmu pomognemo i na taj način.

„Pokušavamo da odgovorimo na izazove i ne ugrozimo makroekonomsku stabilnost, a da, s druge strane, naša ekonomija ostane u stanju da što jače i brže krene da se oporavlja u što kraćem vremenskom periodu“ naglasio je on.