Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa generalnim direktorom Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedrosom Gebrejesusom, koji je pohvalio rezultate Srbije u borbi protiv COVID-19 i poručio da će ta organizacija nastaviti da pomaže našoj zemlji.

Generalni direktor SZO Gebrejesus je u telefonskom razgovoru sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem obećao podršku Srbiji za realizaciju projekta „Održiva proizvodnja serološkog ELISA testa na antitela prema SARS-KOV-2 virusu“ u Srbiji. SZO je pokrenula ovaj projekat u saradnji sa UN u cilju novih inovativnih rešenja ili repliciranja rešenja koja postoje u drugim delovima sveta za zaštitu pružalaca usluga i nege od COVID-19, kako bi svela na minimum rizik prenošenja koronavirusa i otklonila posledice infekcije.

Predviđeno je da u Srbiji nosioci projekta budu Hemijski fakultet i Institut za primenu nuklearne energije, u saradnji sa dva partnera – Institutom za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ i Kliničkim centrom Srbije.

Direktor SZO je rekao da će ta organizacija nastaviti da pomaže Srbiju, kako kroz taj projekat, tako i u budućem zalaganju za unapređenje zdravstvenog sistema.

Vučić je pohvalio zalaganje Svetske zdravstvene organizacije, istakavši da je Srbija poštovala smernice te organizacije i da je veoma zadovoljan rezultatima postignutim u borbi protiv virusa i zaštiti stanovništva od zaraze COVID-19.