Siniša Mali: “Sutra isplata prvog minimalca od strane države”

0
428

Ministar finansija Siniša Mali govorio je na konferenciji za medije o državnoj pomoći firmama u vidu minimalca, o isplati 100 evra penzionerima i socijalno ugroženima kao i načinu na koji će ostali koji žele novac moći da se prijave.

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali najavio je na konferenciji za medije da će sutra biti uplaćeno približno 32 milijarde dinara za prvi minimalac za 1.055.000 zaposlenih. Mali je rekao da će Vlada sutra uplatiti na račun svih preduzeća, koja su izrazila želju da im država pomogne, prvu minimalnu zaradu za sve zaposlene u tim preduzećima, odnosno za 232.000 privrednih subjekata. On je objasnio da pravo na pomoć države imaju preduzetnici, paušalci, poljoprivrednici, mikro, mala i srednja preduzeća, a uslov je da nisu smanjili broj zaposlenih za više od 10 odsto. Ministar je naveo da su te firme tražile i da se odloži plaćenje poreza i doprinosa u ukupnom iznosu od 29,5 milijardi dinara, kao i plaćanje poreza na dobit u iznosu od 3,3 milijarde dinara. Ovo je važan dan jer je Srbija zbog toga što ima dobre finansije u stanju da ispuni dato obećanje i uplati pomoć firmama, istakao je Mali i najavio da će u naredna dva meseca uslediti isplata još dve minimalne zarade.

Ministar je rekao da pravo na jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 100 evra u dinarskoj protivvrednosti imaju svi punoletni državljani Republike Srbije, koji imaju prebivalište na teritoriji Republike Srbije, sa važećom ličnom kartom. “Veoma jednostavno, za minut, svako će imati priliku da se prijavi”, kazao je Mali na konferenciji u pres-sali Vlade Srbije. Punoletni državljani Republike Srbije će od 15. maja do 5. juna 2020. godine moći da se prijave za isplatu novčane pomoći i to isključivo na sledeći način: elektronskim putem, tačnije preko portala Uprave za trezor, ili putem telefona. O broju telefona građani će biti blagovremeno obavešteni, a neposredno pre nego što počne da radi kontakt-centar. Pri prijavi, građani će davati sledeće podatke: broj lične karte i matični broj, kao i ime banke u kojoj već imaju račun, ili u kojoj žele da im se otvori namenski račun. Posebno je napomenuo da se ipak neće davati ime i prezime. Penzioneri i korisnici novčane socijalne pomoći će biti automatski prijavljeni za isplatu novčane pomoći, koja će za njih početi 15. maja 2020. godine, objasnio je Mali. “Na ovaj način, mi ćemo taj novac vratiti u privredne tokove, podstaći potrošnju, a vama, dragi građani, obezbediti da sebi priuštite nešto što možda inače ne biste mogli”, rekao je Mali. “Podaci građana će biti apsolutno zaštićeni, nemamo nikakvu bojazan za mogućnost zloupotrebe tih podataka Kada isplatimo tih 100 evra, taj registar se briše “, naveo je Mali.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here