U našoj zemlji godišnje se uzgaja oko 12.000 junadi i proizvede više od 75.000 tona junetine. Stočari su nezadovoljni cenom od 2,1 evra po kilogramu junetine do koje je došlo zbog zastoja u izvozu junadi i razmeni junadi za merkantilni kukuruz.

Državne robne rezerve, posle dužeg perioda, preuzele su 800 grla junadi, od 3.500 planiranih, u zamenu za merkantilni kukuruz. Cena na tržištu junadi porasla je sa nekih 1,8 na oko 2,1 evra po kilogramu žive mere. Mnogi stočari ovim su zadovoljni, jer im je država računala kilogram oko 2,2 evra, a klanice bi im platile oko 1,9 evra po kilogramu. Ipak, na lageru, koliko god zvučalo čudno, čini se ima još dosta junetine. Naime, izvoz domaće junadi stao je odavno, naročito planirane količine za Tursku. Poslednja nada mnogih stočara bila je državna razmena teladi za kukuruz. To je u jednom momentu stalo, pa su pojedini morali da prodaju klanicama, po znatno nižoj ceni, jer bi stoka prerasla.

Sanja Bugarski, predsednica Asocijacije proizvođača mleka Vojvodine, ističe da problem postoji i to najviše sa otkupom junadi jer klanice niskom cenom maltene ucenjuju stočare.

Da situacija nije baš u potpunosti sjajna tvrde i stočari. „Razmena teladi za kukuruz malo je bila usporila, a tu je i najbolja cena koju stočari mogu da dobiju. Kod razmene je kilogram teleta oko 2,2 evra. S druge strane, klanice ga otkupljuju za nekih 1,9 evra. Zato se mnogima i isplatila razmena. Ali i tu ima ograničenja, pa ne mogu sve količine ni da odu. I sad, mnogi čekaju više od mesec dana da li će im uopšte biti odobreno ili ne. Ako ne bude, neće znati šta da rade. Uz to, trgovinski lanci sada i te kako prodaju junetinu. Ona se najviše proizvodi. A da ne spominjemo cenu kilograma tog mesa u radnjama“ kaže stočar Živko Panić iz sela Leskovica kod Valjeva. Prema rečima Panića, cena žive junadi slična je i u regionu, možda veća za nekih dvadesetak centi. „Uvek može više da se plati, naročito ako se zna da su stočari tele plaćali po 600 evra“ objašnjava Panić “ U Subotici imamo stočara koji vozi junetinu na Kosovo i tamo je prodaje za 2,20 evra po kilogramu. Mnogi ljudi koji se bave ovim poslom, računali su na izvoz za Tursku. Prošle godine, u januaru, cena je išla i do 2,50 evra. Već dugo meso se ne vozi u ovu zemlju, mnogi su uzeli telad za tov i sada se javio problem sa otkupnom cenom. Velika je ponuda.“

Pojedini stočari u Srbiji su izračunali da su u gubitku i do 300 evra po grlu stoke, zbog lošeg otkupa. Inače, naša zemlja je dogovorila bescarinski izvoz do 5.000 tona junetine za Tursku. Međutim, došlo je do zastoja i do danas to nije pokrenuto.

U našoj zemlji godišnje se uzgaja oko 12.000 junadi i proizvede više od 75.000 tona junetine, što je dovoljno za naše potrebe. Prosečna potrošnja junećeg mesa, u Srbiji, po stanovniku je oko četiri kilograma.