Krediti poljoprivrednicima uz kamatu od 3 odsto

0
428

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede će i ove godine, u saradnji s poslovnim bankama, subvencionisati deo kamate na kredite poljoprivrednika kod poslovnih banaka.

Takav vid kreditiranja pokazao se kao veoma popularan jer poljoprivrednicima olakšava pristup kreditima i omogućava da pod povoljnim uslovima dođu do novca za unapređenje proizvodnje.

Po informacijama Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ta resorna institucija je potpisala ugovor o subvencionisanim kreditima sa 11 banaka. Reč je o NLB, Vojvođanskoj, Komercijalnoj, Poštanskoj štedionici, AIK, UniKredit, ProKredit, Intezi, Halkbank, Sberbank i Kredi agrikol banci. Krediti se odobravaju i isplaćuju u dinarima – bez valutne klauzule. Fiksna kamatna stopa iznosi tri odsto na godišnjem nivou, odnosno jedan procenat za fizičko lice s prebivalištem na području s otežanim uslovima rada u poljoprivredi, odnosno koje je navršilo najviše 40 godina života u tekućoj godini, ili je ženskog pola.

Kreditna podrška odobravaće se za razvoj stočarstva, što obuhvata nabavku životinja i premiju osiguranja životinja, razvoj ratarstva, voćarstva, vinogradarstva, povrtarstva i cvećarstva. Zajmovi se odobravaju i za investiciona ulaganja u poljoprivrednu mehanizaciju i opremu, nabavku hrane za životinje, investiciona ulaganja u određene vrste mehanizacije i opreme koja se koristi u biljnoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Pravo na kreditnu podršku imaju fizička lica – nosioci komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnici i pravna lica – zemljoradničke zadruge s najmanje pet članova koji su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava, mikro i mala pravna lica.

Fizičko lice – nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva i preduzetnik može ostvariti pravo na kreditnu podršku pod uslovom da je ukupan iznos kredita do 6.000.000 dinara. Pravno lice može ostvariti pravo na kreditnu podršku pod uslovom da je ukupan iznos kredita do 18.000.000 dinara.

Pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja prava na kreditnu podršku poljoprivrednicima definisano je da se ona ostvaruje podnošenjem pismenog zahteva banci uz dostavljanje prateće dokumentacije.

Rok za podnošenje zahteva za kredite je 1. novembar ove godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here