Padavine su obustavile berbu graška u Semberiji

0
94

Kiša neće dobro doneti usevima koji su sazreli za berbu. Padavine su obustavile i berbu graška na poljima Poljoprivrednog dobra Semberije koji je proizveden za potrebe PI Sava Semberija. Ova fabrika do sada je otkupila i preradila 60 tona ovog povrća.

Učestale padavine prekidaju berbu graška na proizvodnim poljima PD Semberije, gde je proizvodnja konzumnog graška za potrebe prerađivačke industrije postavljena na površini od 18 hektara obradive oranice. Do sada je obavljen zavidan posao, međutim kiša je danas obustavila berbu na još 2 hektara zemlje.

Nakon tri godine pauze, Sava Semberija je ovih dana počela preradu graška. Reč je o ugovorenom poslu sa Poljoprivrednim dobrom Semberija, a do sada je prerađeno oko 60 tona ovog povrća. Kvalitet graška je kažu u Savi dobar, pa bi trebalo da otkupe i prerade od 150 do 200 tona. Usled nestabilnih vremenskih prilika koje osporavaju radove na otvorenom, evidentni su i prekidi u preradi.

Od velikog je značaja kažu u Savi, što sirovina odmah nakon berbe stiže na preradu, što garantuje i kvalitet gotovog proizvoda.

Jake padavine neće dobro doneti strnim žitima, obustavile su žetvu ječma, koji na poljima gubi kvalitet. Proizvođače zabrinjava i stanje pšenice, u koju su kombajni trebalo da uđu već krajem ove sedmice.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here