U nekoliko mesta proglašena vanredna situacija zbog poplava

0
193

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da su pripadnici Sektora za vanredne situacije, usled obilnih padavina, 24 časa dnevno u pripravnosti i da nadziru sve vodotokove, pružaju pomoć stanovništvu i evakuišu građane u svim ugroženim opštinama u Srbiji.

Tokom današnjeg dana, proglašena je vanredna situacija u gradu Loznica, opštinama Mali Zvornik, Krupanj, Osečina, Mionica, Lučani i na delu opština Ljubovija, Kosjerić i Arilje. Specijalistički timovi za spasavanje i rad na vodi iz Beograda, Novog Sada, Šapca, Valjeva, Sremske Mitrovice i Čačka su, uz Žandarmeriju, evakuisali 71 osobu na teritoriji opština Krupanj, Ljubovija, Kosjerić i Lučani.

Situacija je stabilnija u Krupnju, Loznici, Osečini, dok je u Ljuboviji, Guči, Lučanima i Arilju situacija još kritična i prati se stanje na terenu.

Reagujući na najavu Republičkog hidrometeorološkog zavoda da se može očekivati veći porast vodostaja reka, Ministarstvo je još pre tri dana stavilo u pripravnost sve jedinice Sektora za vanredne situacije, posebno u severnim, centralnim i zapadnim delovima Srbije.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović uputio je dodatne snage Sektora za vanredne situacije i pripadnike Žandarmerije u opštinu Osečina kako bi pomogli građanima čije su kuće ugrožene usled izlivanja reke Jadar.

U saopštenju MUP-a se navodi da je do izlivanja došlo usled bujičnih poplava, koje su posledica većih padavina u prethodna 24 časa, i da je odluka o upućivanju dodatnih snaga doneta nakon konsultacija sa načelnikom Sektora za vanredne situacije.

Pripadnici tog sektora, zajedno sa predstavnicima lokalne samouprave i Opštinskog štaba za vanredne situacije, prate dešavanja na terenu i spremni su da reaguju i u slučaju potrebe za evakuacijom stanovništva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here