Miladin Ševarlić – Zdrava hrana je deficitarna na tržištu u Srbiji

0
283

Perspektiva poljoprivredne proizvodnje i razvoja sela su najveće neiskorišćene šanse za napredak Srbije rekao je agroekonomista Miladin Ševarlić dodajući da je zdrava hrana deficitarna na tržištu u Srbiji.

Posle epidemije COVID19 mnogi ekonomski analitičari predvidjaju recesiju i dugotrajniju ekonomsku krizu. Sa druge strane, za efikasnu poljoprivrednu proizvodnju neophodna je ekonomska stabilnost, stabilnost cena i povoljni krediti. Kakva je perspektiva poljoprivredne proizvodnje u Srbiji?

U Srbiji se danas nešto više od 6.000 ljudi bavi tim proizvodnjom organske hrane i mada broj proizvođača raste, ipak su površine, od oko 13.000 hektara pod organskom proizvodnjom i dalje skromne. I tržište organskih proizvoda prati skromnu kupovnu moć stanovništva, a male količine čine da su cene tih proizvoda nesrazmerno više od cena konvencionalne robe. Iz centra za organsku proizvodnju pri Privrednoj komori Srbije proizvođačima organske hrane u Srbiji poručuju da jedni druge ne bi trebalo da posmatraju kao konkurenciju. U prilog tome svedoči i podatak da naš izvoz organskih proizvoda ne premašuje 20 mil EUR, dok šer na domaćem tržištu, nezvanično, ne prelazi od 1% do 3% odsto. Zato bi proizvođači, u saradnji sa institucijama kao podrškom, trebalo da grade srpski organski brend, marku koja potrošačima, naročito na izbirljivom evropskom tržištu, uliva poverenje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here