Perspektiva poljoprivredne proizvodnje i razvoja sela su najveće neiskorišćene šanse za napredak Srbije rekao je agroekonomista Miladin Ševarlić dodajući da je zdrava hrana deficitarna na tržištu u Srbiji.

Posle epidemije COVID19 mnogi ekonomski analitičari predvidjaju recesiju i dugotrajniju ekonomsku krizu. Sa druge strane, za efikasnu poljoprivrednu proizvodnju neophodna je ekonomska stabilnost, stabilnost cena i povoljni krediti. Kakva je perspektiva poljoprivredne proizvodnje u Srbiji?

U Srbiji se danas nešto više od 6.000 ljudi bavi tim proizvodnjom organske hrane i mada broj proizvođača raste, ipak su površine, od oko 13.000 hektara pod organskom proizvodnjom i dalje skromne. I tržište organskih proizvoda prati skromnu kupovnu moć stanovništva, a male količine čine da su cene tih proizvoda nesrazmerno više od cena konvencionalne robe. Iz centra za organsku proizvodnju pri Privrednoj komori Srbije proizvođačima organske hrane u Srbiji poručuju da jedni druge ne bi trebalo da posmatraju kao konkurenciju. U prilog tome svedoči i podatak da naš izvoz organskih proizvoda ne premašuje 20 mil EUR, dok šer na domaćem tržištu, nezvanično, ne prelazi od 1% do 3% odsto. Zato bi proizvođači, u saradnji sa institucijama kao podrškom, trebalo da grade srpski organski brend, marku koja potrošačima, naročito na izbirljivom evropskom tržištu, uliva poverenje.