Milan Paroški o Sretenjskom ustavu

0
188

Premrežavanje srpske imovine se desilo još 1945. godine, a ta se hrvatska i udbaška ideja nastavila i do danas. Samo u Miloševićevom vremenu je prodato 282 preduzeća Hrvatima i Slovencima bez ikakve nadoknade. Sve je otišlo njima u bescenje, rekao je za KTV televiziju Milan Paroški.

Kupovina poljoprivrednih zadruga od strane hrvatskih privrednika nije novina u Vojvodini. Javnost je bila upoznata i sa brojnim spekulacijama da su hrvatske bezbednosne službe premrežile Srbiju. Kako se odbraniti?

Prava i slobode građana proklamovane Sretenjskim ustavom su: neprikosnovenost ličnosti, pravo na zakonito suđenje, sloboda kretanja i nastanjivanja, nepovredivost stana, pravo na izbor zanimanja. Sretenjski ustav – prvi ustav u istoriji Srbije, i na prostoru bivše Jugoslavije,  kratko je trajao, ali je bio jedan od modernijih, demokratskijih i liberalnijih ustava svog doba, a predstavljao je najistočniji odblesak Francuske revolucije. Ukinut je pod pritiscima Turske, Rusije i Austrije 17. marta 1835. godine, samo mesec dana od donošenja, a njegov tvorac je isteran iz službe.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here