Voćari su nezadovoljni otkupnom cenom višanja

0
174

Berba čuvene oblačinske višnje iz Merošina počela je u ataru ove opštine ali su proizvođači nezadovoljni otkupnom cenom, dok hladnjačari kažu da cenu višnje određuje isključivo kvalitet. Presudu koje višnje spadaju u koju kategoriju će izgleda morati da donese treća strana.

Otkupna cena od 25 do 30 dinara, samo je jedna od informacija koja na početku berbe višanja muči voćare. Za berače ratari moraju da izdvoje od 18 do 20 dinara za ubrani kilogram, pa njima ostaje tek manji deo, iako su mnogo truda i znoja uložili da bi sačuvali svoje voćnjake i stigli do berbe. Kao i većinu prethodnih godina, tako i ove, otkupljivači kažu da je višnja lošeg kvaliteta, da je zbog kiše ispucala i da se kvari.

Sa druge strane, ratari kažu da je kvalitet dobar, višnja krupna i ističu da su se već navikli na priču nakupaca koji su iz godine u godinu sve bogatiji, za razliku od proizvođača koji samo siromaše i većina njih nema ni za osnovne životne potrebe. Presudu koje višnje spadaju u koju kategoriju će izgleda morati da donese treća strana.

Zato je Ministarstvo poljoprivrede angažovalo svoje stručne službe, pre svih inspekciju, koja će na terenu zajedno sa prerađivačima i otkupljivačima kontrolisati kvalitet predate višnje.

Dok nezadovoljni proizvođači ukazuju na ovaj ozbiljan problem koji će ostaviti dugoročne posledice na ionako uništeno i obezvređeno selo i dalju depopulaciju ruralnih sredina, iz Ministarstva poljoprivrede ne stižu nikakva čvrsta obećanja.

Stručne službe resornog ministarstva izaći će na teren kako bi sa prerađivačima i otkupljivačima, kontolisali kvalitet predate višnje, izjavio je savetnik ministra poljoprivrede Predrag Lucić.

Dodao je da je cilj Ministarstva poljoprivrede da, koliko god je to moguće, približi stavove kad je utvrđivanje kvaliteta u pitanju, da zaštiti interes svih u celom lancu od proizvodnje do prodaje, i da posebnu pažnju obrati na male proizvođače.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here