Miladin Ševarlić: Srbija ima najskuplje gorivo i najmanje subvencije po hektaru u Evropi

0
164

Govoreći o konkurentnosti srpskih poljoprivrednika profesor Miladin Ševarlić rekao je da imamo najskuplje gorivo u regionu, najmanje podsticaje za dizel gorivo i najmanje subvencije po hektaru te da je naša poljoprivreda apsolutno nekonkurentna sa aspekta regresa i subvencija, a da sa druge strane imamo jedno od najotvorenijih tržišta za uvoz visoko subvencionisane poljoprivredne proizvodnje.

Komentarišući pre nekoliko meseci stanje u poljoprivredi profesor Ševarlić je u Skupštini Srbije izjavio: “Ako me pitate šta mislim o smanjenju subvencija sa 100 hektara na 20 hektara, ili za pet puta – mislim sve najlošije.

Ako me pitate šta mislim o smanjenju subvencija sa 12 hiljada dinara na 4 hiljade po hektaru, mislim sve najlošije – jer su to najmanje subvencije po hektaru u celoj Evropi. Ako me pitate šta mislim o tome da, potpuno nenajavljeno, povećavate limit sa 10 grla sitne stoke na 30 grla sitne stoke za pravo na subvencije u tekućoj godini, koja je već počela za ravničarsko područje – zaista mislim sve najlošije.”

Ako me pitate zašto nije bilo 5% od ukupnog budžeta Republike Srbije, odnosno od ukupnih poreskih prihoda i zašto ste zakinuli poljoprivrednicima po nalazu po metodologiji vrhovnog državnog revizora 103 milijarde – mislim sve najlošije. Zašto? Zato što ste za 6 godina prošlog i ovog mandata ugasili preko 60 hiljada porodičnih poljoprivrednih gazdinstava sa po dva člana, to je 120 hiljada ljudi, koji su izgubili šansu da žive i da preživljavaju.” zaključio je Ševarlić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here