Zoran Ostojić: Nije realno da se rezolucija 1244 zameni novom

0
143

Mislim da predviđanja da će rezolucija 1244 biti zamenjena novom nisu realna, ocenio je za KTV  urednik portala “Naši u svetu”  Zoran Ostojić.

Dugo vremena pregovori oko Kosova i Metohije su bili pod okriljem Evropske unije, a Amerika je najavila aktivnije učešće, nanovo pokazujući interes za Balkan.

Amerika se aktivno uključila u rešavanje kosovskog problema. Mnogi tvrde da će u narednom periodu biti doneta nova rezolucija koja će u sebi sadržati  odredbe pravno obavezujućeg sporazuma i koja će zameniti rezoluciju 1244. Koliko su realna ova predviđanja? Evropska unija je bila glavni pregovarač oko rešavanja kosovskog čvora, poslednjih godina, ali pokazala je slab autoritet prema Prištini koja ni posle nekoliko godina nije sprovela, recimo, odluku o osnivanju Zajednice srpskih opština.

Priština velike nade polaže u nove pregovore, vođene pod kapom Sjedinjenih Američkih Država, ali kao hladan tuš je doživela optužnice za ratne zločine protiv Hašima Tačija i drugih, što se može posmatrati i kao signal međunarodne zajednice da Srbija više nije dežurni krivac za sve probleme u regionu, te da se pravda traži na svim stranama. Da li je zaista tako, pokazaće vreme.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here