Uprava za agrarna plaćanja odobrava rešenje za nove traktore preko IPARD-a

0
324

Uprava za agrarna plaćanja počela je da šalje rešenja o odobrenju projekata za nabavku novih traktora preko IPARD fonda

Reč je o drugom javnom pozivu za traktore u okviru Mere 1, koji je zatvoren u novembru prošle godine, a na kojem je prema izjavama nadležnih bilo 459 zahteva.

Uprava za agrarna plaćanja objavila je rang listu na kojoj se  našlo 437 podnosilaca. S obzirom na to da je dosta zahteva još u obradi, u ovom momentu se ne može znati koliko će ih biti odobreno, odnosno koliko je poljoprivrednika ispunilo tehničke uslove iz aplikacije i koliko će ih dobiti rešenja o odobrenju projekta.

Zbog situacije sa virusom korona, u skladu sa merama predostrožnosti koje je uvela i EU, ovog puta dodeli rešenja nije prethodila nulta kontrola, što znači da inspektori i predstavnici Uprave za agrarna plaćanja nisu obilazili  gazdinstva koja su konkurisala. Prema planu Ministarstva poljoprivrede, u ovoj godini trebalo bi da bude raspisan još jedan javni poziv za traktore koji je predviđen za oktobar. Prema informacijama Agrosmarta, za tu namenu biće izdvojeno oko pet miliona evra.

Uprava za agrarna plaćanja objavila je i konačnu rang listu podnetih zahteva za odobravanje projekata za IPARD podsticaje u Petom javnom pozivu za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava. To je zapravo treći po redu poziv koji se odnosi na nabavku mehanizacije, odnosno izgradnju poljoprivrednih objekata. Ovi zahtevi su još uvek u administrativnoj obradi, tako da za njih još uvek rešenja nisu počela da se pišu. Uprava za agrarna plaćanja ima rok devet meseci da ih obradi, a svi zahtevi su predati zaključno sa 23. decembrom prošle godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here