Ivan Pajović – Očuvanje stabilnosti ekonomije zaduživanjem je loš metod

0
126

Ekonomska stabilnost u Srbiji sve više se održava zaduživanjem iz inostranih izvora po visokim kamatnim stopama, a od toga ne postoji gora metoda, rekao je ekonomista Ivan Pajović.

Predsednik Vučić se pohvalio tokom vanrednog stanja da je Srbija finansijski stabilna i da ima novca da obezbedi oporavak privrede i solidan rast BDP-a. Najavljivan je najbrži rast u ovom delu Evrope. Ipak, država se zadužila dve milijarde na tržištu novca i sada se pojavljuju informacije da je budžet prenapregnut. U kakvom je stanju srpska ekonomija?

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da je režim Aleksandra Vučića zadužio sve građane Srbije za još dve milijarde evra po veoma nepovoljnim kamatnim stopama, što demantuje sve bajke o rastu srpske ekonomije.

To dokazuje, rekao je Aleksić, da Srbija klizi ka dužničkom ropstvu što je rezultat potpuno pogrešne ekonomske politike koja se vodi poslednjih osam godina.

„Javni dug je ovim zaduženjem skočio na 26,5 milijardi evra i ubedljivo je najveći u poslednjih 20 godina. Prodaja državnih obveznica na Londonskoj berzi je nov dugoročni udar na džepove građana, jer će spoljni dug države, koji ubrzano raste, građani morati dugoročno da vraćaju. Srbija se ubrzano približava redu visoko zaduženih država“, rekao je Aleksić.

Aleksić je istakao da je javni dug počeo da raste i pre krize izazvane epidemijom virusa korona i da je u 2019. godini porastao za milijardu evra u poređenju sa 2018. godinom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here