Saopštenje Prekon – Preduzećemo sve mere kako nas ne bi zvali zagađivačima životne sredine

0
1087

Povodom prijava građana Zrenjanina zbog zagađenja životne sredine usled širenja neprijatnog mirisa u pojedinim naseljima, koji dolaze iz pravca Prekona ovo preduzeće izdalo je saopštenje u kom navodi da će nastojati da preduzme sve potrebne mere kako ne bi više bili prozivani kao “zagađivači” životne sredine.

Povodom prijava građana Zrenjanina zbog zagađenja životne sredine usled širenja neprijatnog mirisa u pojedinim naseljima, koji prema njihovoj ličnoj proceni dolaze iz pravca pogona DOO Prekon, obaveštavamo javnost da Prekon DOO posluje u skladu sa važećim zakonskim propisima i da se poštuju svi standardi predviđeni za ovu vrstu delatnosti.

I pored toga, uvažavajući navedene prijave građana, rukovodstvo Prekon DOO je spremno da u saradnji i uz pomoć lokalne samouprave grada Zrenjanina, nadležnih pokrajinskih organa, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstva zaštite životne sredine, kao i nadležnih pokrajinskih organa u narednom kratkom roku izmesti svoje prerađivačke pogone van gradske zone. U pregovorima sa predstavnicima lokalne samouprave grada Zrenjanina, pored pomoći koju bi nam pružili za premeštaj fabrike na jednu od tri potencijalne lokacije pogodne za obavljanje ove delatnosti, razmatra se i mogućnost javno-privatnog partnerstva sa kompanijom Energo-zelena iz Inđije.

Želimo da naglasimo da Prekon DOO nije kafilerija, da se u istom ne uništavaju leševi životinja, već se prerađuje životinjski otpad kategorije 3 iz klanične proizvodnje (delovi životinja zaklanih u klanici kao bezopasan otpad), od kojih se dobija prerađen protein životinjskog porekla, topljena mast, međuproizvod za laboratorijske reagense, farmaceutsku industriju, kozmetičke proizvode i dr. Zbog specifičnosti materijala za preradu, u skladu sa svim propisima iz ove oblasti, mi smo do sada, a imamo u planu i za ubuduće, da konstantno ulažemo i unapređujemo proizvodnju i maksimalno obezbeđujemo redukovanje eventualnih neprijatnih mirisa.

Ova grana privredne delatnosti je samo jedna karika u proizvodnom lancu, od proizvodnje na njivama do prerađivačko-prehrambene industrije, čijim bi prestankom rada došlo do uništenja celokupne klanične industrije u Srbiji sa 1.000 registrovanih klanica. Ono što čini globalni problem celokupne naše društvene zajednice je taj što u Srbiji, pored Prekon DOO (za preradu kategorije 3) radi još Žibel iz Bačke Topole, dok kao kafilerija za spaljivanje leševa životinja aktivno radi samo pogon Napredak u Ćupriji i od nedavno ponovo radi Energo-zelena DOO u Inđiji. Činjenica je da su za sve klanice u Srbiji to veoma mali kapaciteti za sakupljanje, preradu i uništavanje životinjskog otpada, što se mora hitno rešavati na nivou države. Ovaj problem očekuje sve nas u vrlo bliskoj budućnosti i mnogo je veći i ozbiljniji od „problema“, koji se pripisuje Prekon DOO.

Naime, smatramo da su prijave protiv Prekona političke prirode, namerno i tendenciozno agitovanje pojedinih ostrašćenih struktura u cilju sopstvene političke promocije, čije su “aktivnosti” mnogo veći problem za grad Zrenjanin od svih prijatnih i manje prijatnih mirisa.

Na području grada Zrenjanina ima drugih potencijalnih emitera neprijatnih mirisa kao što je slučaj kada se vrši izmuljavanje Begeja, zatim mirisi koji se šire iz uljare Dijamant AD, kao i sa drugih lokacija gde se obavlja poljoprivredna delatnost uz upotrebu prirodnog stajskog đubriva.

Zar je potrebno da se zabrani rad, da se zatvore svi proizvodni pogoni i industrije gde se obavljaju  privredne delatnosti povezane sa delatnošću kojom se bavi Prekon DOO i da ostanu bez posla na hiljade zaposlenih. Na ovo su aludirali neki dosadašnji apeli “dobronamernih” građana!

Mi stojimo iza naših napora da preduzmemo sve potrebne mere da ne budemo više prozivani kao “zagađivači” životne sredine, navodi se u saopštenju preduzeća “Prekon doo”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here