Ana Brnabić o broju respiratora u Srbiji

0
136

Premijerka Ana Brnabić poručila je danas da tokom čitave borbe protiv koronavirusa ne postoji osoba u našoj zemlji koja nije dobila podršku respiratora, ukoliko joj je bila potrebna. Ona je ponovila da je Srbija u svakom trenutku imala dovoljno respiratora, dodavši da ih je sada 1.030 u centralnom magacinu.

Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su, od poslednjeg izveštaja, testirani uzorci 11.079 osoba, od kojih je 412 pozitivno na koronavirus. U našoj zemlji su do danas registrovana ukupno 22.443 potvrđena slučaja koronavirusa, pri čemu je broj hospitalizovanih osoba u ovom trenutku 4.649, dok je na respiratorima 185 pacijenata. U poslednja 24 časa preminulo je devet osoba, ukupan broj smrtnih slučajeva je 508, a stopa smrtnosti 2,26 odsto. Od početka epidemije testirano je ukupno 591.350 osoba. Predsednica Vlade Republike Srbija Ana Brnabić poručila je danas da tokom čitave borbe protiv koronavirusa ne postoji osoba u našoj zemlji koja nije dobila podršku respiratora, ukoliko joj je bila potrebna. Brnabić je na konferenciji za novinare Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva Republike Srbije od zarazne bolesti COVID-19 odbacila navode da je jedna osoba preminula u KBC Zemun jer nije bilo respiratora. Ona je ponovila da je Srbija u svakom trenutku imala dovoljno respiratora, dodavši da ih je sada 1.030 u centralnom magacinu.

Premijerka je, govoreći o trenutnom stanju vezano za pandemiju, precizirala da je najteža i najkompleksnija situacija i dalje u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Šapcu. Prema njenim rečima, ohrabruje to što se beleži stabilno smirivanje situacije u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar istakao je da u kovid bolnicama u Srbiji ima dovoljno slobodnih mesta i naglasio da ohrabruje činjenica da ima više otpuštenih i izlečenih pacijenata, nego onih koji dolaze na lečenje. On je istakao da naš zdravstveni sistem ima dovoljno bolničkih kapaciteta, medicinskih radnika, lekova i opreme.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here