Stabilne brojke laboratorijski potvrđenih slučajeva koronavirusa

0
109

U poslednja 24 sata na koronavirus u Srbiji testirano je 9.560 osoba od kojih je kod 411 potvrđeno prisustvo virusa COVID-19. U istom periodu preminulo je 9 lica. Trenutno se na respiratorima nalazi 171 osoba.

Na redovnoj konferenciji za medije Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva Republike Srbije od zarazne bolesti COVID-19 podatke o broju testiranih, novozaraženih i umrlih od koronavirusa, kao i o broju hospitalizovanih i broju pacijenata na respiratorima iznela je zamenik direktora Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” Darija Kisić tepavčević. Ona je, govoreći o aktuelnim epidemiološkim podacima, istakla da imamo povoljne parametre koji su optimistični i pokazuju da sve manje pacijenata ima kliničku sliku koja zahteva hospitalizaciju, kao i da je manji broj pacijenata koji se javljaju u kovid ambulante.

Zamenica direktora “Batuta” je rekla da se poslednjih nedelja beleže prilično stabilne brojke laboratorijski potvrđenih slučajeva, uz izuzetno veliki broj testiranih

Petar Svorcan, direktor KBC Zvezdara izneo je podatke o situaciji u ovom bolničkom centru i tom prilikom rekao da je situacija malo bolja kada je u pitanju broj pacijenata, ali da je po pitanju težine kliničke slike pacijenata situacija nepromenjena.

Naučni savetnik iz Instituta “Vinča” Sanja Glišić navela je da su najnovija naučna istraživanja pokazala da su simptomi kod inficiranih koronom koji su nosili masku znatno slabiji u odnosu na zaražene koji je nisu nosili. Glišić je rekla da je istraživanje, takođe, pokazalo da se virus ne prenosi samo kapljično, već i putem aerosola, odnosno vazduha. Najviše se prenos može smanjiti nošenjem maske od strane onih koji su inficirani, a veoma je bitno i to što inficirani koji su prethodno nosili maski imaju znatno blaži tok bolesti, naglasila je ona. Prema njenim rečima, u Istraživačkom centru u Vinči intenzivno se radi na praćenju svetskih iskustava na prevenciji i terapiji COVID-19.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here