Predsedik Srbije, Aleksandar Vučić, primio je danas ambasadorku Narodne republike Kine Čen Bo i ambasadorku Države Izrael Alonu Fišer Kam.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ambasadorku Narodne Republike Kine Čen Bo i ponovo izrazio zahvalnost za podršku koju Srbija dobija od Kine i predsednika Si Đinpinga, posebno za pomoć tokom epidemije korona virusa.

Predsednik Vučić se interesovao za rezultate kineskih stručnjaka u razvoju vakcine protiv korona virusa i izrazio zadovoljstvo njihovim napretkom. Saglasivši se da projekti na kojima Srbija i Kina zajedno rade, zahvaljujući međusobnom razumevanju, kao i ličnom kontaktu predsednika Vučića i predsednika Sija, dobro napreduju, dvoje sagovornika su razgovarali i o aktuelnoj regionalnoj situaciji, posebno o dijalogu Beograda i Prištine.

Nakon ambasadorke Kine predsednik Srbije primio je u oproštajnu posetu ambasadorku Države Izrael Alonu Fišer Kam i zahvalio joj na svemu što je tokom diplomatskog mandata u Beogradu učinila za odnose dveju zemalja. Predsednik Vučić je izrazio zadovoljstvo stalnim napretkom političkog dijaloga i ekonomske saradnje Srbije i Izraela.

On je istakao da je tome posebno doprinelo međusobno razumevanje i solidarnost dvaju naroda, koji su kroz istoriju često delili tragičnu sudbinu, posebno tokom Drugog svetskog rata. Ambasadorka Fišer Kam je rekla da je, tokom rada u Beogradu, bila svedok izuzetnog angažovanja predsednika Vučića na uspostavljanju bližih veza dveju zemalja. Ona je pomenula istupanje na godišnjoj konferenciji AIPAC u Vašingtonu, koje je, kako je rekla, dotaklo srca jevrejskog naroda, kao i mnoga zakonska rešenja, koje je Srbija donela poštujući prava jevrejske zajednice.

Dvoje sagovornika su izrazili nadu da će u narednim godinama više izraelskih investitora bolje upoznati i koristiti povoljne uslove za ulaganje na srpskom tržištu. Srpski predsednik i izraelska ambasadorka razgovarali su i o dijalogu Beograda i Prištine. Predsednik Vučić je zahvalio ambasadorki Fišer Kam na stavu Izraela da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i ne prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, kao i na podršci za mirno rešavanje tog važnog pitanja.