IT sektor Kriznog štaba radi na razvoju aplikacije koja registruje kovid osobe

0
129

Posebno oformljena IT grupa u okviru Kriznog štaba radi na razvoju aplikacije koja bi pomogla u praćenju zaraženih koronavirusom i njihovih kontakata, a koja je u nekim državama već dostupna.

Na redovnoj konferenciji za medije Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva Republike Srbije od zarazne bolesti COVID-19 pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković izjavio je da su u protekla 24 časa testirani uzorci 9.653 osoba, od kojih su 372 bile pozitivne na koronavirus. U našoj zemlji su do danas registrovana ukupno 24.892 potvrđena slučaja koronavirusa pri čemu je broj hospitalizovanihh osoba u ovom trenutku 4.501 dok su na respiratorima 143 pacijenta.

U poslednja 24 sata preminulo je 7 osoba, a ukupan broj smrtnih slučajeva je 558. Od početka epidemije na prisustvo koronavirusa testirane su ukupno 650.744 osobe. Posebno oformljena IT grupa u okviru Kriznog štaba radi na razvoju aplikacije koja bi pomogla u praćenju zaraženih koronavirusom i njihovih kontakata, a koja je u nekim državama već dostupna.

Gojković je naveo podatak da je veliki broj pacijenata koji je preminuo od posledica zaraze koronavirusom imao višak kilograma i posledično šećernu bolest, podsetivši na to da nadležni godinama rade na podizanju svesti građana da usvajaju zdrave životne stilove.

I dalje ćemo raditi na tome, najavio je on i dodao da se u sve to, pored zdravstvenog sektora, moraju uključiti i prosveta i sportska udruženja. Direktorka Instituta za javno zdravlje ” Dr Milan Jovanović Batut” Verica Jovanović istakla je da je vakcina protiv koronavirusa za sada jedini način, pored preležane bolesti, da se utiče na suzbijanje pandemije, uz napomenu da će država raditi na tome da dođe do vakcine kada je bude bilo.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here