Komercijalno testiranje na virus korona u Bijeljini

0
3582

Od ponedjeljka su u Republici Srpskoj počela komercijalna PCR testiranja u svrhu turističkih putovanja. Građani će za test morati da izdvoje 200 KM. Brza serološka testiranja rade se u privatnim zdravstvenim ustanovama i s tim testom naši građani mogu u Crnu Goru. Cena testiranja je od 30-60 KM.

Komercijalno PCR testiranje na virus korona u Republici Srpskoj do sada su mogli dobiti isključivo građani koji su u inostranstvo putovali zbog poslovnih obaveza i studenti koji studiraju izvan granica Srpske, ali od ponedjeljka je ta usluga dostupna i turistima.

Građani koji su ovog leta nameravali da se odmaraju u zemljama koje na granici traže negativan nalaz PCR testa, među kojima je susedna Hrvatska, moći će planirati put jer je Institut za javno zdravstvo RS od 3. avgusta započeo komercijalna testiranja u svrhu turističkih putovanja.

PCR testove moguće je uraditi samo u Banjaluci, Foči i Bijeljini. Komercijalno testiranje građana PCR testom obavlja se u laboratoriji za virusološku dijagnostiku bolnice “Sveti vračevi” u Bijeljini, dok je u privatnim zdravstvenim ustanovama u Bijeljini omogućeno serološko testiranje. Laboranti u privatnim zdravstvenim ustanovama ovih dana imaju pune ruke posla, jer brojni građani rade serološki test na virus koronu radi putovanja, ali žele i da otkriju da li su možda već prebolovali virus, a da nisu ni znali da su zaraženi. U kući zdravlja u Bijeljini u ove svrhe koriste serološku metodu testiranja Eklia.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here