Snežana Nikolić – Sedam godina zaredom najbolji strelac sa invaliditetom u Srbiji

0
205

Naša sugrađanka, Snežana Nikolić, sedam godina zaredom bila je najbolji strelac sa invaliditetom u državi. Učestvovala je na brojnim međunarodnim takmičenjima, a na Paraolimpijadi u Pekingu osvojila je 11. mesto. Više nije u streljaštvu, ali je aktivna na drugim poljima.

Snežana Nikolić je našim sugrađanima najpoznatija po odličnim rezultatima u streljaštvu kako na domaćoj tako i na međunarodnoj sceni. Iza nje su brojna takmičenja u zemlji i inostranstvu, kao i mnogobrojne medalje i pehari, a iako se već 10 godina ne bavi aktivno streljaštvom često se seti dana kada je iza nišana gledala u metu. A sve je, kako nam je rekla, počelo sasvim slučajno.

Odmah posle prvog pucanja Snežani se streljaštvo dopalo, iza kuće je napravila improvizovanu streljanu sa metom udaljenom 10 metara, gde je vežbala kako bi na narednim takmičenjima ostvarila što bolje rezultate. Ogroman trud i zalaganje su se isplatili i narednih 8 godina nizali su se vrhunski rezultati.

Snežana je učestvovala na brojnim domaćim i međunarodnim takmičenjima. Na svetskom i evropskom prvenstvu u streljaštvu učestvovala je po jednom, a nadmetala se i na Paraolimpijskim igrama u Pekingu.

Snežana se više ne bavi streljaštvom. Sada dane provodi boreći se za bolji položaj osoba sa invaliditetom pa je tako u Dispanzeru za žene izdejstvovala određivanje posebnih termina za preglede za žene sa invaliditetom i teškoćama u kretanju, kao i nabavku hidrauličnog ginekološkog stola koji značajno olakšava njihove preglede. Pored toga Snežana se zalaže za nabavku niskopodnih autobusa u gradu i izgradnju što većeg broja pristupnih rampi za osobe sa invaliditetom. Kod kuće ona vodi računa o svojoj baštici i svom cveću i čuva unuka kom prepričava uspomene sa brojnih takmičenja na kojim je učestvovala i osvaja medalje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here