U poslednja 24 časa 254 novozaraženih i 6 preminulih

0
83

U poslednja 24 časa na osnovu 8.768 testiranih uzoraka potvrđena su 254 nova slučaja zaraze koronavirusom. Od poslednjeg preseka preminulo je još šest osoba, dok se u bolnicama širom naše zemlje na respiratorima nalazi 87 pacijenata.

U Srbiji je ukupno zaraženo 28.751 osoba, a preminulo je 658 pacijenata, pri čemu procenat smrtnosti iznosi 2.29 odsto. Od početka epidemije u Srbiji je na korona virus testirano 770.997 osoba.

Ohrabruju podaci o kretanju epidemije u Srbiji poslednjih dana, ali nadležni upozoravaju da to ne sme da bude razlog za opuštanje. Prema rečima dr Darije Kisić Tepavčević, situacija jeste povoljnija, ali aktivnih slučajeva je oko 9.000. Sve su to, kaže, potencijalni prenosioci virusa. Ona je rekla da ćemo morati da prihvatimo da ćemo maske nositi duži vremenski period i da je to jedan od načina zaštite.

Epidemiolog Predrag Kon situaciju opisuje kao “tiho zadovoljstvo”, ali da je daleko od toga da je povoljna. Istakao je da brojevi i dalje pokazuju da nigde nemamo “nulu” zbog čega još nema sigurnosti.

Pridržavanje mera deluje povoljno na ceo zdravstveni sistem i na njegovo rasterećenje. Na Klinici za dermatovenerologiju KCS i Institutu za reumatologiju nema više kovid pozitivnih pacijenata i te dve klinike izlaze iz kovid sistema. Sledeće koja bi mogle da izađu iz sistema su Gradska bolnica “Zvezdara” i Institut “Banjica”.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je, zaključno sa današnjim danom, u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih potvrđeno prisustvo COVID-19 kod 263 korisnika i 83 zaposlenih. Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 739, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite iznosi 296. Korisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni su u izolaciju, dok zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, kod kojih postoji ovakva opasnost, ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here