Čajetina: Svečano otvaranje gondole

0
966

U sredu, 19. avgusta, na Preobraženje Gospodnje, i petogodišnjicu od postavljanja kamena temeljca za izgradnju zlatiborske gondole, s početkom u 11 časova, na međustanici kod Ribničkog jezera na Zlatiboru, Gold gondola će svečano biti puštena u probni rad. 

Gold gondola, koja je duga 9 km zvanično je najduža panormaska gondola na svetu, ali i najveća i najznačajnija infrastrukturna investicija Opštine Čajetina, za čiju je izgradnju iz lokalnog budžeta izdvojeno 13 miliona evra. Gondola povezuje centar Zlatibora sa ski centrom Tornik, preko Ribničkog jezera na kojem se nalazi međustanica, a njen trenutni kapacitet je 600 putnika po satu u 55 zasebnih kabina sa po deset mesta, maksimalan kapacitet biće 90 kabina i 1000 putnika na sat. Vožnja gondolom pružiće impresivnih 25 minuta vožnje sa neverovatnim pogledom na živopisne pejzaže Zlatibora. Srce gondole nalazi se na međustanici kod Ribničkog jezera, gde je planiran razvoj projekta Novi Zlatibor koji podrazumeva turizam visoke kategorije, na više od  200 hektara zemljišta, dok je završna stanica gondole na samom vrhu Tornik, na visini od 1496 metara. Gold gondola ponudiće skijašima, izletnicima, avanturistima, ekskurzijama i svim zainteresovanima nezaboravan doživljaj Zlatibora iz vazduha.

U saradnji sa renomiranim francuskim proizvođačem Kompanijom Pomagalski kompletna instalacija urađena je u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine. Poštovanje svetskih ekoloških standarda pri gradnji gondole u skladu je sa naporima Opštine Čajetina da postane prva ekološka opština u Srbiji. Danas je gotovo nezamisliv pravi ugođaj planinskog boravka svakog iole zahtevnijeg turiste bez panoramske gondole, kojom se plovi pod oblacima i krstari iznad najlepših i najuređenijih mesta sa ski stazama i zimskim rekreativnim i sportskim sadržajima.

Očekivanja su daće se investicija u gondolu od 13 miliona evra vratiti kroz deset godina kada se očekuje da Zlatibor postane najposećenija turistička destinacija u Srbiji i regionu sa 10 miliona noćenja godišnje i oko milion posetilaca.

Gold gondola će svečano biti puštena u probni rad u sredu, 19. avgusta, na Preobraženje Gospodnje, i petogodišnjicu od postavljanja kamena temeljca za izgradnju zlatiborske gondole, s početkom u 11 časova, na međustanici kod Ribničkog jezera na Zlatiboru.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here