Sastanak Vučića sa predstavnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća

0
154

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predstavnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji. Na sastanku je ocenjeno da je došlo do pomaka u mnogim stvarima, a da je ostalo otvoreno još pitanje zagarantovanog mandata u Skupštini Srbije za tu manjinu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predstavnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji. Nakon susreta, predsednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić rekla je da je tri godine nakon potpisane deklaracije o položaju manjina u Srbiji i Hrvatskoj došlo do pomaka u mnogim stvarima, a da ostaje ključno pitanje zagarantovanog mandata u Skupštini za tu manjinu. Kazala je i da je povod za današnji sastanak bila zahvalnost Vučiću što je Vlada Srbije izdvojila sredstva za otkup dela rodne kuće bana Josipa Jelačića.

“Očekujemo da će svečano otvaranje biti na dan Zajednice, 16. oktobra ove godine” – rekla je Vojnić. Mimo toga, kako je rekla, njihov zahtev je bio i ostao da hrvatska zajednica bude aktivno uključena u proces donošenja odluka jer je ta zajednica po njenim rečima trenutno isključena iz izvršne vlasti i institucija. “Garantovani mandat je nešto od čega nećemo odustati” istakla je ona, dodavši da je u razgovoru sa predsednikom Vučićem “iskazana pozitivna spremnost da se rešavaju ta pitanja”. Na pitanje da li očekuje da će neko iz hrvatske zajednice biti uključen u novu pokrajinsku ili republičku vladu, Vojnić je odgovorila da očekuje i da se nada.

Takođe, istakla je da je razgovor sa predsednikom Vučićem bio izuzetno konstruktivan, o konkretnim stvarima koje su, kako je rekla, izazov za hrvatsku zajednicu u Srbiji, kao što su prostor za hrvatsku zajednicu u Beogradu, Hrvatski školski centar, vidljivost zajednice. “Razgovor je protekao u izuzetno pozivitinoj atmosferi, upravo onakvoj kakva je i potekla sa strane Hrvatske” rekla je Vojnić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here