Dejan Žujović – Država je propustila priliku da pomogne zdravstvenim radnicima

0
242

Kada je reč o pomoći zdravstvenim radnicima, država je mogla da pomogne jednim ozbiljnim, zdravorazumskim, stručnim pristupom, ali ta šansa je propuštena, rekao je pulmolog Dejan Žujović.

Zdravstveni sistem je prenapregnut. Zdravstvenim radnicima ne dozvoljava se odlazak na godišnji odmor, aktiviraju se ljudi koji su u penziji, radnici se pod pretnjom otkaza šalju u kovid-centre. Uslovi rada su izuzetno teški pogotovo kada se uzmu u obzir visoke temperature i kvalitet zaštitne opreme koju zdravstveni radnici moraju da nose radi zaštite. Zamolili smo pulmologa Dejana Žujovića da prokomentariše u kakvom je stanju naš zdravstveni sistem, kako ga učiniti efikasnijim i na koji način država može da pomogne ljudima koji su u prvim redovima borbe protiv epidemije.

Prema nekim procenama, broj lekara koji napuste Srbiju je oko 700 godišnje. Zemlja u koju odlaze najčešće je Nemačka, koja je zbog deficita radne snage u zdravstvenom sektoru, svojim propisima olakšala dolazak na rad i zapošljavanje stranih lekara.

Dobri uslovi u zdravstvenim ustanovama, odgovarajuća nadoknada i mogućnost za usavršavanje su važni faktori, kojima Srbija teško može da konkuriše.

Mnogi lekari motiv za odlazak pronalaze u pozitivnim iskustvima kolega i prijatelja. Takođe, naši lekari nailaze i na poteškoće u svojoj zemlji u sprovođenju specijalizacije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here