Vulin u poseti kadetima 145. klase, prve godine školovanja, u Vojnoj akademiji

0
539

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Vojne akademije general-major Bojan Zrnić obišli su danas kadete 145. klase prve godine školovanja u Vojnoj akademiji koji se nalaze na osnovnoj obuci u Prvom centru za obuku Komande za obuku, u kasarni „Aerodrom“ u Somboru.

U kasarni “Aerodrom” u Somboru nakon referisanja potpukovnika Dejana Hrkalovića iz Prvog centra za obuku ministru odbrane o realizaciji obuke i uslovima za obuku kadeta Vojne akademije, prikazan je deo obuke kadeta koji su pre nekoliko dana počeli svoje školovanje u Vojnoj akademiji. Potom je ministar Vulin obišao prostorije za smeštaj kadeta. Kako je ministar odbrane rekao, Vojska Srbije je uvek bila deo našeg naroda, naš narod voli i poštuje svoju vojsku, a najbolji dolaze na Vojnu akademiju.

Komandant 145. klase kadeta potpukovnik Zdenko Šiljak rekao je da se u ovoj klasi osim kadeta iz Republike Srbije školuju i kadeti Oružanih snaga Bosne i Hercegovine te da su kadeti odmah po prijemu upućeni u centre za obuku gde se realizuje osnovna obuka čiji je zadatak i cilj da se kadeti osposobe za osnovne vojničke radnje i da se prilagode vojničkoj sredini. Prema rečima potpukovnika Dejana Hrkalovića, u realizaciji obuke sa najmlađim kadetima Vojne akademije angažovani su najspremniji i najsposobniji instruktori obuke i obezbeđeni su svi uslovi za smeštaj, život i vežbe i gađanja u kasarni „Aerodrom“. “Poligoni su pripremljeni u skladu sa najnovijim standardima. Kroz realizaciju individualne obuke oni će biti osposobljavani u vojnostručnoj obuci kroz strojevu, pešadijsku i taktičku obuku i pravila službe, potom kroz moral, fizičku obuku i ostale aktivnosti. Svaka obuka je predmet provere posle završetka, a siguran sam da će kadeti Vojne akademije posle mesec i po dana obuke uspešno savladati sve standarde koji se pred njih budu postavili” – izjavio je potpukovnik Hrkalović.

Osnovna obuka realizuje se u centrima za obuku jedinica Vojske Srbije u trajanju od šest nedelja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here