Kapetan Dragan: Vojsci Srbije je potrebna poluprofesionalna rezerva

0
266

Vojsci Srbije je potrebna i poluprofesionalna rezerva, rekao je Dragan Vasiljković – Kapetan Dragan.

Vojska Srbija je profesionalizovana i učestvuje u međunarodnim misijama Ujedinjenih nacija širom sveta. Najmodernija  oprema, oružje i tehnika kupuju se svake godine što podiže vojnu gotovost. Kapetan Dragan je jedan od prvih stručnjaka za bezbednost koji se zalagao za profesionalizaciju vojske. Upitali smo ga da li je profesionalnom sastavu Vojske Srbije potrebna i poluprofesionalna rezerva?

Ministarstvo odbrane je na osnovu naređenja predsednika Republike Srbije i vrhovonog komandanta Vojske Srbije, 2018. pristupilo izradi studije o svim modalitetima i mogućnostima vraćanja obaveze služenja vojnog roka.

U Ministarstvu su podsetili da vojni rok nikada nije ukinut već je odlukom Skupštine Srbije od januara 2011. godine obaveza redovnog služenja vojnog roka obustavljena.

“Od tada se vojni rok izvršava po principu dobrovoljnosti, a ostala je i obaveza uvođenja u vojnu evidenciju i obaveza služenja u rezervnom sastavu. S obzirom da je obustavom obaveze služenja vojnog roka prestalo organizovano osposobljavanje svih sposobnih građana za odbranu zemlje, Ministarstvo odbrane analizira efekte sadašnjeg rešenja po pitanju sprovedene profesionalizacije i traži optimalno rešenje koje je zasnovano na detaljnoj proceni bezbednosnih izazova, rizika i pretnji, sagledavanju sopstvenih iskustava i iskustava stranih armija”, rekli su u Ministarstvu odbrane.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here