Otkazan Poljoprivredni sajam u Novom Sadu

0
107

Poljoprivredni sajam ipak je otkazan. I pored toga što je menadžment Novosadskog sajma tradicionalni majski sajam odložio za septembar, ove godine velika smotra agrara neće biti održana. U toku je priprema virtuelnog Međunarodnog poljoprivrednog sajma.

Po broju prijavljanih izlagača i obimu avansnih uplata u prva tri meseca ove godine, menadžment Novosadskog sajma s razlogom je očekivao najuspešniji Poljoprivredni sajam u poslednjih pet godina, izjavio je generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković. Čak i nakon proglašenja pandemije virusa kovid-19 sredinom marta pa sve do početka aprila izlagači, kako domaći tako i strani, uplaćivali su izložbeni prostor. Sa širenjem pandemije Poljoprivredni sajam je odložen za septembar, a sada je i definitivno otkazan, potvrdio je Cvetković.

“Iako se prema svim informacijama smanjuje broj zaraženih, to nije dovoljno pošto je na snazi zabrana ograničenja okupljanja više od deset osoba. Mi smo bili spremni da prilikom ulaska na Sajam merimo temperaturu, da uz kartu darujemo i masku, da unutrašnji prostor organizujemo tako da na 4 kvadrata bude jedna osoba. Na otvorenom prostoru daleko je lakše sprovesti sve bezbedonosne mere. Međutim, imamo situaciju da veliki broj izlagača, pre svega međunarodnih korporacija, imaju nalog da ne izlažu na sajamskim manifestacijama. Deo izlagača je zabrinut za potencijalnu zarazu zaposlenih. To bi se svakako odrazilo i na posetu. U tim okolnostima, nije moguće napraviti adekvatan Međunarodni poljoprivredni sajam“, rekao je Cvetković.

Ova odluka podudara se sa odlukama širom sveta da budu odložene i ostale međunarodne sajamske manifestacije. Cvetković je istakao da je plan da se u standardom formatu 87. Međunarodni poljoprivredni sajam održi od 15. do 21. maja 2021. Trenutno je u toku priprema virtuelnog Međunarodnog poljoprivrednog sajma po ugledu na to kako su prestižni samovi poljoprivrede organizovani u Evropi.

Međunarodni sajam lova, ribolova, turizma, ekologije i sporta LORIST, koji se tradicionalno održava početkom oktobra, nije otkazan, a njegovo održavanje će zavisiti od epidemiološke situacije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here