Poljoprivrednici se nadaju ceni suncokreta od 40 dinara po kilogramu

0
436

Suncokret će se u žetvi 2020-te godine skidati s 220.000 hektara. Naši poljoprivrednici očekuju da će žetva suncokreta biti prosečna, a bili bi zadovoljni s cenom od 40 dinara po kilogramu.

Dosadašnje skidanje roda suncokreta bilo je sporadično na peskovitim terenima na jugu Banata, gde rod sazre pre nego u drugim delovima zemlje. Obično u tim ranim žetvama prinosi budu slabiji, ali su očekivanja da će žetva biti prosečna i kada krene pravi posao, da će novog suncokreta biti oko tri tone po hektaru, koliki je prinos bio i prošle žetve.

Suncokret će se u žetvi 2020-te godine skidati s 220.000 hektara, a akontna cena novog roda biće 29,5 dinara bez PDV-a, kako je objavila Viktorija grupa koja je najveći domaći otkupljivač suncokreta. Te ponude nesumnjivo će se držati i drugi ovdašnji trgovci.

Lane je „Viktorija grupa” za suncokret davala akontaciju od 25 dinara, a konačno kilogram suncokreta plaćala 29,5 dinara, bez PDV-a. S porezom na dodatu vrednost ratari su dobijali 31,5 dinara, mada su neki poljoprivrednici, u zavisnosti od toga kome su suncokret prodali, dobili 32 i 33 dinara, s PDV-om.

Ukoliko cena do konačne vrednosti naraste u narednom periodu, kao i lane za 4,5 dinara, prilbižiće se onoj za koju poljoprivrednici smatraju da je realna u ovoj žetvi, a to je od 36 do 38 dinara, mada ima i onih koji kažu da bi suncokret trebalo da košta i 40 dinara.

Cenu naviše jedino može pogurati „Bimal” iz Brčkog, koji je konkurencija domaćim trgovcima jer uvek izađe s višom cenom u odnosu na njih. Mada bosanski trgovac još nije objavio koliko će plaćati novi rod, među poljoprivrednicima se nezvanično može čuti da će kilogram suncokreta plaćati 34 dinara. Litar ulja sada u trgovinama košta između 120 dinara i 140 dinara, a za proizvodnju litra te namirnice treba dva i po kilograma zrna suncokreta.

Ratari u Banatu nadu polažu u dobre prinose kukuruza i soje jer su imali i slabiji rod pšenice.

Po rečima predsednika Skupštine Asocijacije poljoprivrednika Srbije Ivana Vučkovića, manji trgovci spustili su cenu suncokreta posle ponude „Viktorije grupe”, a taman su bili spremni da plate 33 dinara, bez PDV-a. Vučković je naveo da je naš suncokret najbolji u regionu po procentu ulja u zrnu i da spram toga treba i da vredi, a da je to u ovoj žetvi oko 40 dinara. On je dodao i da je 20 odsto ovogodišnjeg roda prodato na terminskoj prodaji za 36 dinara.

Prema njegovim rečima, suncokret nije loše rodio samo u južnom Banatu već ima još regiona u kojima su kombajni prošli, a prinosi su od dve do dve i po tone po hektaru.

Agrarni savez Srbije zalagaće se za to da otkupljivači tokom žetve suncokret plaćaju po konačnoj ceni, a ne akontnoj, i na tome će insistirati kod Ministarstva trgovine i Tržišne inspekcije, smatrajući da akontna cena nije po Pravilniku o minimalnim tehničkim uslovima za trgovanje na otkupnim mestima.

Taj savez smatra da suncokret treba da košta 36 dinara, kako su prerađivači i obećali ratarima u razgovorima o ceni novog useva.

„Viktorija grupa” je navela da će primati suncokret koji je zreo, nezaražen štetočinama i bolestima, bez prisusutva stranog mirisa, s maksimalnom vlagom do 20 odsto i s primesama do deset procenata.

Baza za obračun je vlaga od devet odsto i primesa dva odsto. Za svaki procenat vlage veći ili manji od devet odsto odbija se ili se dodaje procenat primljene količine 1:1, a to važi i za svaki procenat primesa. Za vlagu iznad 15 odsto naplaćuju se troškovi sušenja od 0,35 dinara po procentu vlage iznad devet odsto.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here