Priroda i književnost povezane su pesmama, pričama i romanima brojnih književnika koji u svojim delima upućuju na lepotu prirode i značaj njenog očuvanja. O toj povezanosti razgovarali smo sa ekologom Vukomanom Maksimovićem.

Ekologija i književnost, iako različite, usko su povezane. Filozofi, pesnici, romanopisci često su u svojim delima pisali o prirodi. Sa ekologom Vukomanom Maksimovićem razgovarali smo o povezanosti ekologije i književnosti. On je rekao da ga je ta veza zainteresovala kada je primetio da školarci ne znaju stihove i odlomke dela naših najvećih pisaca. U svojim delima, kako je rekao, književnici su poručivali ljudima da su deo prirode i da treba da žive u skladu sa prirodom te da je čuvaju i da je obogaćuju.

Vukoman Maksimović svoju ljubav prema prirodi, ali i prema pisanoj reči prenosi i na svoje unuke Filipa i Vuka, za koje je napisao i dve pesme koje su nam oni izrecitovali.

Druženje sa Vukomanom i njegovim unucima završili smo sa porukom našeg ekologa da kada bogatstvo, ropstvo, siromaštvo, sloboda, sloga, rat pridolaze ili odlaze ostaje priroda.