Vukoman Maksimović – Ekologija i književnost

0
190

Priroda i književnost povezane su pesmama, pričama i romanima brojnih književnika koji u svojim delima upućuju na lepotu prirode i značaj njenog očuvanja. O toj povezanosti razgovarali smo sa ekologom Vukomanom Maksimovićem.

Ekologija i književnost, iako različite, usko su povezane. Filozofi, pesnici, romanopisci često su u svojim delima pisali o prirodi. Sa ekologom Vukomanom Maksimovićem razgovarali smo o povezanosti ekologije i književnosti. On je rekao da ga je ta veza zainteresovala kada je primetio da školarci ne znaju stihove i odlomke dela naših najvećih pisaca. U svojim delima, kako je rekao, književnici su poručivali ljudima da su deo prirode i da treba da žive u skladu sa prirodom te da je čuvaju i da je obogaćuju.

Vukoman Maksimović svoju ljubav prema prirodi, ali i prema pisanoj reči prenosi i na svoje unuke Filipa i Vuka, za koje je napisao i dve pesme koje su nam oni izrecitovali.

Druženje sa Vukomanom i njegovim unucima završili smo sa porukom našeg ekologa da kada bogatstvo, ropstvo, siromaštvo, sloboda, sloga, rat pridolaze ili odlaze ostaje priroda.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here