Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali je najavio da će Vlada do kraja naredne nedelje izaći sa predlogom o visini minimalne zarade za 2021. godinu.

Siniša Mali je rekao da će se tražiti kompromisno rešenje o visini minimalne zarade kojim će, u trenutnoj krizi izazavanoj koronavirusom, biti zadovoljni i radnici i poslodavci.

On je ukazao na to da je povećanje minimalca pitanje kompromisa, jer sindikati traže veće povećanje minimalne zarade, a s druge strane poslodavci gledaju šta je za njih realno.

Ministar je podsetio na to da je prošle godine minimalna zarada povećana za najveći apsolutni iznos od 3.000 dinara i da sada iznosi 30.022 dinara.

Članovi Socijalno-ekonomskog saveta počeli su 25. avgusta pregovore o visini minimalne zarade za 2021, pri čemu su na sastanku sindikati zatražili da minimalna zarada bude u iznosu minimalne potrošačke korpe od 37.500 dinara, a poslodavci da rast minimalca ne padne na teret privrede.

Sastanku su prisustvovali pregovarački timovi Saveza samostalnih sindikata Srbije, Ujedinjeni granski sindikat „Nezavisnost“, Unije poslodavaca Srbije, kao i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstva finansija.