Rade Panić – Nedopustivo je da roditelji kupuju deci maske za školu

0
173

Možemo da  potvrdimo da mnoge školske ustanove nemaju adekvatne uslove za primemu svih protivepidemijskih mera koje su preporučene, a to da roditelji kupuju maske je zaista nedopustivo, rekao je Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije.

Odluka da nova školska godina otpočne uz propisane mere zaštite dezinfekcije ruku, nošenje maski i adekvatne fizičke distance izazvala je oštre komentare u javnosti. Roditelji su zabrinuti za zdravlje svoje dece, a postavljeno je i pitanje spremnosti određenih školskih ustanova da ispoštuju sve propisane mere. Najviše polemike izazvala je odluka da će roditelji morati sami da finansiraju kupovinu troslojnih maski za svoju decu. Zamolili smo doktora Radeta Panića da prokomentariše ovu odluku Kriznog štaba.

Ministarstvo prosvete je više puta poručilo da će deca koja ne budu nosila maske u školi dobiti ukor ili biti suspendovana, a iako je bilo reči o tome da će sva neophodna sredstva zaštite od širenja korona virusa, u koja spadaju i maske, obezbediti lokalne samouprave to se u većini lokalnih samouprava nije dogodilo nego je roditeljima naloženo da svojoj deci obezbede maske neophodne za boravak u školi. Nošenje maski u školi i obaveza njihovog pribavljanja od strane roditelja naišli su na negodovanje kod jednog broja roditelja pa su se pojavile i roditeljske grupe koje su na društvenim mrežama delile obrazac izjave, pozivajući roditelje da potpišu da ne žele da njihovo dete nosi masku u školi. U pobunu protiv maski se zatim uključio i pokret „Živim za Srbiju“, čiji su članovi uputili zahtev Ministarstvu prosvete da nošenje maske bude dobrovoljno.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here